Wat waren de belangrijkste trends van Batibouw 2020?

Heb je omwille van de coronacrisis een bezoek aan Batibouw aan je voorbij moeten laten gaan begin maart? Wij lijsten de tien opvallendste trends voor jou nog even op zodat je helemaal mee bent met de nieuwigheden in (ver)bouwland.

10 batibouwtrends

Tiny houses en alternatief wonen 

Batibouw probeerde deze editie zoveel mogelijk in te spelen op de milieubewuste trends van het moment en de toekomst door bezoekers te wijzen op manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Kleinere leef- en bouwruimtes zijn immers steeds vaker regel dan uitzondering omwille van de betonstop die de regering ongeveer een jaar geleden uitdokterde. Daar waar vroeger vaak gekozen werd voor een groot huis buiten de stad, zien we dat omwille van mobiliteit een golf van mensen terug naar de stedelijke centra verhuist. Het resultaat? We leven met een pak meer mensen op een beperkte plaats en moeten daarom creatiever en functioneler omgaan met de beschikbare ruimte. Tiny houses, caravans en containers maar ook kleine chalets zijn oplossingen van de toekomst. Bovendien zijn deze woonvormen een pak goedkoper en toegankelijk voor wie een eigen woning wil maar geen leven lang wil spenderen aan de terugbetaling hiervan.

Smart heating en cooling 

Een tweede eyecatcher vormt de slimme verwarming en koeling trend. Steeds vaker wordt bij het bouwen of verbouwen van een woning gekozen om te investeren in domotica en automatisering. Smart heating past perfect in dat plaatje. Via een smartphone applicatie regel je niet alleen de temperatuur van je woning op afstand waardoor elke kamer in huis een optimale temperatuur krijgt. Een slim verwarmingssysteem zorgt er eveneens voor dat je energieproductie daalt waardoor je op jaarlijkse basis tot 30% kan besparen.

Green building 

Green is the new black en dat principe geldt absoluut in de (ver)bouwwereld. Op Batibouw werden alternatieve constructiemethodes in de kijker gezet en werd gehamerd op het gebruik van recycleerbare materialen in je woning om zo bij te dragen aan de kringloopeconomie. Zoveel mogelijk groene en milieuvriendelijke alternatieven aanspreken bij de constructie van jouw woning is hier de sleutel. Kies bijvoorbeeld niet voor traditionele isolatie maar voor natuurlijke alternatieven en hanteer gerecycleerde balken voor het dakgebinte in je woning.

Breng wellness in huis 

Meer dan ooit zijn onze badkamers oases van rust waar we moeten genieten. Daar waar de home wellness vroeger in kelder of tuinhuis werd weggestopt, zien we dat jacuzzi, infraroodcabine en sauna meer en meer deel gaan uitmaken van het totaalplaatje van de badkamer. Daarenboven wordt ook het design van de wellness elementen steeds belangrijker en moeten deze volledig afgestemd zijn op de binnenhuisinrichting.

Panoramisch zicht 

Nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten hebben vandaag één ding met elkaar gemeen: er moet veel licht binnengelaten worden. Studiodakvensters zijn daar als nieuwigheid ongetwijfeld het ultieme voorbeeld van. Niet alleen zorgen deze dakvensters voor meer lichtinval in de woning, ook zorgen ze voor een panoramisch uitzicht. Dit doordat in eenzelfde frameprofiel niet één maar drie individuele dakramen verwerkt zitten. Hierdoor krijg je tot 25% meer licht in huis dan met een gewoon dakraam. Een extra bonus: grotere ramen staan garant voor een betere verluchting.

Investeer in hernieuwbare energiebronnen 

Belangrijker dan ooit omwille van de maatregelen van de overheid, vormt het gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen. Ondanks het verdwijnen van groenestroomcertificaten blijft het lonen om te gaan investeren in zonnepanelen. Binnen een tijdspanne van zo’n tien jaar, is de volledige kost hiervan volledig terugverdiend. Niet overtuigd van zonnepanelen? Dan is een zonneboiler een goed alternatief. Met een minimum aan zonnecollectoren kan je aan de warmwaterbehoefte van je gezin voorzien en tegelijk mooie premies opstrijken voor deze groene investering. Ook warmwaterpompen zijn een relevante investering. De pomp haalt warmte-energie uit de bodem en lucht en zorgt ervoor dat verwarming op basis van fossiele brandstoffen zoals aardgas volledig overbodig wordt. Ook hier springt de overheid bij met interessante premies.

Ventileer en isoleer 

Wie een nieuwbouwwoning bouwt of een bestaande woning renoveert, weet dat er bepaalde normen gelden om de binnentemperatuur van de woning op peil te houden (het zogenaamde S-peil). Bedoeling is om zo weinig mogelijk energie te verbruiken om de temperatuur binnenshuis optimaal te houden. Belangrijk is bijgevolg het evenwicht tussen isolatie en ventilatie. Investeer in een goede isolatie van dak, muren en vloeren, zorg voor voldoende luchtdichtheid, investeer in degelijke gevelstenen én maak gebruik van een ventilatiesysteem dat zo weinig mogelijk energie verbruikt.

Paint it black 

Een zwart interieur blijft in. De nadruk ligt in 2020 vooral op het creëren van eenvoud en soberheid door zwarte (douche)kranen, wasbakken en inbouwkasten te gaan combineren met natuurlijke materialen zoals steen en hout. Kies voor een mat zwart keukenblad met zwarte ingebouwde wasbak en kraan of voor een spierwitte badkamer betegeld in natuursteen en contrasterende zwarte douchekranen als blikvanger.

Slimme systemen voor waterverbruik 

Je wooncomfort verhogen en je woning tegelijk beschermen tegen waterschade? Dat doe je met slimme watermanagementsystemen. Via een smartphone applicatie houdt zo’n systeem je op de hoogte van eventuele lekken in huis en signaleert deze aan de fabrikant. Ook houden deze systemen de waterdruk en- toevoer continu in de gaten. Merkt het systeem dat je plots meer verbruikt dan gewoonlijk? Dan sluit het de watertoevoer af. Bovendien helpt een slim systeem voor waterverbruik ook om de kwaliteit van het water in de gaten te houden en zorgt het ervoor dat je duurzamer kan omspringen met je verbruik. Tot slot wordt luchtvochtigheid mee in de gaten gehouden. Zo voorkomt het systeem schimmelproblemen in jouw woning.

Duurzaam buitenleven 

De tuintrends liggen in lijn met die van de vorige jaren. Zo moet de tuin vooral een verlengstuk of spiegel zijn van het interieur binnenshuis en staat loungemeubilair centraal. Daar waar echter in het verleden de focus lag op een industriële stijl met veel aluminium en metaal, zien we dat de focus meer komt te liggen op natuurlijke materialen zoals Scandinavisch design met gecertificeerd hout. Ook houten terrasoverkappingen en vrijstaande houten tuinwanden voor meer privacy, moeten ervoor zorgen dat buiten steeds meer als binnen gaat aanvoelen.

Hoe kunnen we u helpen?