Hoeveel kan ik besparen door een nieuwe cv-ketel te plaatsen?

Door je oude verwarmingstoestel te vervangen door een moderne condensatieketel bespaar je tot 35% of zo’n 400 euro per jaar. Hierdoor is je investering snel terugverdiend. 

Zo weet je of je cv-ketel aan vervanging toe is

Besparing en terugverdientijd

De voordelen van een moderne condensatieketel

Vrijblijvende offerte aanvragen

Zo weet je of je cv-ketel aan vervanging toe is

Er is uiteraard geen eenduidig antwoord op de vraag wanneer je je gas- of mazoutketel moet vervangen. De vuistregel is dat je een 15-jaar oude ketel best vervangt maar als de ketel slecht onderhouden is of heel intensief gebruikt is, zal sneller aan rendement inboeten. In dit geval zal je je energiefactuur zonder aanwijsbare reden zien stijgen of zal je steeds vaker in panne vallen met je ketel. Als je nieuwe technologieën wilt integreren zoals een slimme regeling zal je in veel geval verplicht zijn een nieuwe ketel te laten plaatsen

Besparing en terugverdientijd

Door de zuinigere werking verbruik je 25 tot 35% minder energie dan met jouw oude verwarmingsketel. Een doorsnee Vlaams gezin (2,2 personen) dat in een rijwoning woont en niet elektrisch verwarmt, betaalt jaarlijks rond de 2.000 euro aan energie. Veel gezinnen leven nog een stuk boven dat gemiddelde. Hiervan wordt 60% of 1.200 euro gebruikt om de woning te verwarmen. (Bron: Vlaams Energieagentschap, www.energiesparen.be)

Bijgevolg kan je gemakkelijk 300 tot 420 euro per jaar besparen op uw energiefactuur. Zo verdient je jouw investering binnen de tien jaar terug.

Daarnaast geniet je ook van een aantal bijkomende voordelen, onder meer een lagere CO2-uitstoot, meer comfort en de mogelijkheid om je verwarming op afstand te bedienen met een app.  

De voordelen van een moderne condensatieketel

Een moderne condenserende ketel recupereert warmte uit de afgevoerde verbrandingsgassen, terwijl ze bij een traditionele ketel verloren gaan via de schouw. Hierdoor stijgt het rendement tot meer dan 100%.

Bovendien werkt deze ketel modulerend: dat betekent dat hij niet altijd voluit draait, maar het vermogen aanpast in functie van de warmtevraag. Bekijk in deze video hoe ons topmodel, de Vitodens 200, werkt.

Geschreven door Alain Steyaert op 15 maart 2018

Veelgestelde vragen over verwarming

Wanneer moet ik mijn cv-ketel vervangen?

In de volgende gevallen is het interessant om je cv-ketel op gas of mazout te vervangen:

 • Is je cv-ketel ouder dan vijftien jaar en/of is hij geregeld stuk?
 • Duurt het langer dan voorheen om je woning of kraanwater op te warmen?
 • Stijgt je energiefactuur zonder duidelijke reden?
 • Kan je geen nieuwe technologieën integreren, zoals een slimme regeling?

Hoeveel kost het om mijn cv-ketel te vervangen?

De prijs van een nieuwe gas- of mazoutketel hangt uiteraard van meerdere factoren af. Afhankelijk van je behoeften en woonsituatie, heb je al een Viessmann ketel vanaf 1.800 euro. De prijs van de installatie kan uiteraard licht verschillen per installateur en hangt onder andere af van de plaats waar de ketel geïnstalleerd wordt. Wil je een exacte prijs? Neem dan een kijkje bij één van onze installatiebedrijven met automatische offertegenerator.

Hoe lang duurt het om mijn cv-ketel te vervangen?

Een oude verwarmingsketel vervangen door een moderne condensatieketel is meestal maar een halve dag werk. Als er echter grotere werken moeten worden uitgevoerd, zoals het boren van een gat in de muur voor de rookafvoer, kan het al snel een volledige dag in beslag nemen. In elk geval zal je installateur je dit bij het opmaken van de offerte vrij precies kunnen vertellen.

Moet ik mijn cv-ketel vervangen of voor een warmtepomp kiezen?

Voordelen van een warmtepomp in vergelijking met een cv-ketel:

 • Je energie is gratis en eindeloos
 • Je hebt recht op verschillende premies
 • Een warmtepomp vereist veel minder onderhoud
 • Je stoot minder CO2 uit
 • Sommige warmtepompen kunnen in de zomer je woning ook koelen. Je krijgt er dus airco bij!

Nadelen van een warmtepomp in vergelijking met een cv-ketel:

 • Een warmtepomp is duurder in aankoop
 • Een warmtepomp warmt je woning veel trager op. Is je woning niet optimaal geïsoleerd: kies dan voor een condensatieketel.
 • Een warmtepomp neemt veel ruimte in beslag.

Kies hier één van de Viessmann Service Partners in uw buurt:

Gebruik huidige locatie
Gasketels
Mazoutketels
Warmtepompen
Zonneboilers
Zonnepanelen
Airconditioning
Thuisbatterijen

Hoe kunnen we u helpen?