Hoeveel kan ik besparen door een nieuwe cv-ketel te plaatsen?

Door je oude verwarmingstoestel te vervangen door een moderne condensatieketel bespaar je tot 35% of zo’n 400 euro per jaar. Hierdoor is je investering snel terugverdiend.

(Image: ©STEKLO/Shutterstock.com)

Zo weet je of je cv-ketel aan vervanging toe is

Er is uiteraard geen eenduidig antwoord op de vraag wanneer je je gas- of mazoutketel moet vervangen. De vuistregel is dat je een 15-jaar oude ketel best vervangt maar als de ketel slecht onderhouden is of heel intensief gebruikt is, zal sneller aan rendement inboeten. In dit geval zal je je energiefactuur zonder aanwijsbare reden zien stijgen of zal je steeds vaker in panne vallen met je ketel. Als je nieuwe technologieën wilt integreren zoals een slimme regeling zal je in veel geval verplicht zijn een nieuwe ketel te laten plaatsen.

Besparing en terugverdientijd

Door de zuinigere werking verbruik je 25 tot 35% minder energie dan met jouw oude verwarmingsketel. Een doorsnee Vlaams gezin (2,2 personen) dat in een rijwoning woont en niet elektrisch verwarmt, betaalt jaarlijks rond de 2.000 euro aan energie. Veel gezinnen leven nog een stuk boven dat gemiddelde. Hiervan wordt 60% of 1.200 euro gebruikt om de woning te verwarmen. (Bron: Vlaams Energie- en Klimaatagentschap)

Bijgevolg kan je gemakkelijk 300 tot 420 euro per jaar besparen op uw energiefactuur. Zo verdient je jouw investering binnen de tien jaar terug.

Daarnaast geniet je ook van een aantal bijkomende voordelen, onder meer een lagere CO2-uitstoot, meer comfort en de mogelijkheid om je verwarming op afstand te bedienen met een app.  

De voordelen van een moderne condensatieketel

Een moderne condenserende ketel recupereert warmte uit de afgevoerde verbrandingsgassen, terwijl ze bij een traditionele ketel verloren gaan via de schouw. Hierdoor stijgt het rendement tot meer dan 100%.

Bovendien werkt deze ketel modulerend: dat betekent dat hij niet altijd voluit draait, maar het vermogen aanpast in functie van de warmtevraag. Ontdek hier hoe ons topmodel, de Vitodens 200, werkt.