Combineer een warmtepomp met vloerverwarming 

Bij het bouwen van een nieuwbouwwoning of de renovatie van je eigen stek gaan steeds meer mensen op zoek naar energiezuinige alternatieven voor klassieke verwarmingssystemen. Vloerverwarming is één van de meest interessante opties. Je bespaart er immers heel wat geld mee en het onderhoud is minimaal. Bovendien is de combinatie met een warmtepomp extra voordelig omdat je zo meer rendement haalt uit je energiezuinige en duurzame verwarmingstechniek. Zo is de combinatie van vloerverwarming met een warmtepomp de ideale match die zorgt voor veel warmtecomfort aan een laag energieverbruik.

combinatie warmtepomp en vloerverwarming

Efficiënt combineren 

Warmtepompen en vloerverwarming kan je heel makkelijk op elkaar aansluiten en zijn daardoor een ideale combinatie. Maar beter nog is het feit dat beide systemen het beste werken bij lage temperaturen. Hoe lager de temperatuur van het water, hoe hoger het rendement van je warmtepomp. Vloerverwarming vraagt slechts een gemiddelde temperatuur tussen 25 en 35 graden om optimaal warmte af te geven daar waar traditionele centrale verwarming 65 graden vereist. Je warmtepomp moet dus minder hard werken en verbruikt dus minder elektriciteit bij een duurzamer systeem als vloerverwarming om je woonruimte de juiste temperatuur te doen bereiken.

Types warmtepompen in combinatie met vloerverwarming 

Wel moet je er rekening mee houden dat niet alle types warmtepompen geschikt zijn voor vloerverwarming. Zo is een lucht-lucht warmtepomp niet compatibel met vloerverwarming. De juiste warmtepomp verwarmt immers water dat moet worden rondgepompt in het buizencircuit onder de vloer. Hiervoor zijn enkel lucht-water warmtepompen, grond-water warmtepompen en water-water warmtepompen geschikt.

Een lucht-water warmtepomp is het meest geschikt voor de combinatie met vloerverwarming. Het systeem onttrekt warmte uit de buitenlucht en geeft deze af aan het circuit van water in je vloerverwarming. Een grond-water warmtepomp doet ongeveer hetzelfde maar haalt de warmte via een ondergronds buizennetwerk uit de aardbodem. Een water-water warmtepomp zal via het grondwater het water in het buizencircuit van de vloerverwarming opwarmen.

Voordelen van de combinatie 

De combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming heeft tal van interessante voordelen waardoor het relevant is om voor jouw energiezuinige nieuwbouwwoning of duurzame renovatie de keuze af te gaan wegen.

  • Hernieuwbare energie. Een warmtepomp haalt zijn energie en warmte uit de natuur in de omgeving van je woning. Afhankelijk van het type warmtepomp wordt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater onttrokken en in het watercircuit onder je vloer gestuurd. Door warmte uit de natuur te halen, maak je gebruik van gratis en vooral hernieuwbare, onuitputtelijke energie. Je warmtepomp maakt wel gebruik van elektriciteit, maar investeer je ook nog eens in de combinatie met zonnepanelen, dan draai je volledig los van het net, zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen.
  • Laag energieverbruik. Doordat zowel vloerverwarming als warmtepompen het beste werken bij lage temperaturen, ligt het elektriciteitsverbruik laag en heb je een hoger rendement. Hierdoor ligt de kost op je energiefactuur alleszins aanzienlijk lager.
  • Lange levensduur. De gemiddelde levensduur van een warmtepomp bedraagt 15 tot 20 jaar. Maar bij goed onderhoud hoef je je warmtepomp zelfs pas na 30 jaar te vervangen. En ook vloervervanging is niet snel aan vervanging toe waardoor je deze investering op termijn makkelijk terug wint.
  • Comfort. Kies je voor een combinatie van warmtepomp en vloerverwarming, dan zijn radiatoren overbodig en verwarm je vrijwel geruisloos. Bovendien wordt de warmte veel gelijkmatiger over je woning verspreid waardoor je in geen tijd kan genieten van een constante, optimale temperatuur.

Gewonnen voor het combineren van warmtepomp met vloerverwarming? Ga dan samen met je Viessmann-adviseur zeker na op welke premies je recht hebt. Je kiest immers voor hernieuwbare energie waardoor je onder andere kans maakt op een premie van de netbeheerder.

Via onderstaande link kan je alvast vrijblijvend enkele prijsvoorstellen en advies ontvangen van jouw Viessmann-vakman.

Hoe kunnen we u helpen?