Airco en zonnepanelen: een slimme keuze

Wanneer je van het idee afstapt om je woning op basis van fossiele brandstoffen zoals stookolie te verwarmen en de energiezuinige kaart wil trekken bij jouw renovatieproject, dan loont het de moeite om te gaan bekijken welke alternatieven mogelijk zijn. Daar waar een warmtepomp en zonnepanelen een relevante keuze zijn, kan je ook op een efficiënte en energiezuinige manier gaan besparen door je zonnesysteem te koppelen aan airconditioning voor het verwarmen van je woning. Aan deze combinatie zitten tal van voordelen verbonden, want airco kan meer doen dan je woning opwarmen of afkoelen op basis van zonne-energie.

combinatie airco en zonnepanelen

Troeven van airconditioning en zonnepanelen

Bij het nadenken over mogelijke verwarmingselementen in je renovatieproject, zijn zonnepanelen niet altijd de eerste de keuze die naar boven komt. Vloer- en wandverwarming maar ook centrale verwarming in combinatie met zonnepanelen of een warmtepomp zijn vaak de standaard. Toch heeft de combinatie airconditioning-zonnepanelen erg interessante voordelen:

  • Zonnepanelen vangen de warmte van de zon op en zetten deze om in elektriciteit die de lucht-lucht warmtepomp van je airconditioning aan het werk kan zetten. Zo kan je de hele woning steeds op een constante temperatuur houden. In de winter kan je zo je woning verwarmen, maar in de zomer kan je ze op dezelfde manier koelen.
  • Door te investeren in airconditioning in samenspel met zonnepanelen kan je eveneens het klimaat in je woning gaan regelen. Zo blijft de luchtvochtigheid op peil wat zo zijn voordelen heeft voor onze luchtwegen en algemene gezondheid.
  • Airconditioning en zonnepanelen kan je makkelijk gaan combineren met slimme verwarmingstechnieken en domotica. Je leest er alles over via deze link.

Het rendement en de terugverdientijd 

Door gebruik te maken van zonnepanelen, compenseert dit systeem de energie die de airconditioning gaat gebruiken. Hierdoor win je niet noodzakelijk aan rendement, maar draai je eigenlijk standaard break-even. Je vangt via het zonlicht het aandeel energie op dat je kan inzetten voor het verwarmen of afkoelen van je woning, de productie van stroom dient best zo nauw mogelijk aan te sluiten bij het verbruik. Om wél van een optimaal rendement te kunnen genieten van je zonnepanelen, loont het de moeite om te investeren in airconditioning met een zo laag mogelijk energielabel met een zo energiezuinig mogelijke lucht-lucht warmtepomp. Door bovendien efficiënt gebruik te maken van de airconditioning (bijvoorbeeld door geen ramen open te zetten,...), kan je wel degelijk energie besparen en op een duurzame manier je woning verwarmen.

Het kostenplaatje

Het kostenplaatje voor de combinatie van zonnepanelen en airconditioning kan op het eerste zicht wat overweldigend lijken. Je betaalt immers voor twee verschillende installaties en technologieën. En vooral wanneer je je volledig woning wil gaan verwarmen op deze manier, heb je aardig wat zonnepanelen nodig om aan je behoeften te voorzien. Echter, dit hoeft niet steeds een probleem te zijn, want je kan voor deze vormen van hernieuwbare energie rekenen op een aantal subsidies van de overheid.

Ben je van plan om in 2020 de overstap nog te maken naar zonnepanelen voor je renovatieproject? Dan kan je gebruik maken van de terugdraaiende teller, een voordeel waarbij je elektriciteit terug op het net kan plaatsen nadat je teveel hebt geproduceerd. Ook profiteer je nu nog van het prosumententarief. Voor de airconditioning zelf ontvang je echter geen premie van de overheid, ondanks het feit dat het hier gaat om een energiezuinige lucht-lucht warmtepomp.

Maakt je keuze voor zonnepanelen en airconditioning deel uit van een totaalrenovatie? Dan kan je een energielening aangaan bij het energiehuis van jouw gemeente. Hierbij kan je een bedrag lenen voor jouw energiezuinige investering dat binnen een termijn van 8 jaar moet worden terugbetaald aan een maximale interest van 2%.

Hoe kunnen we u helpen?