Hoe werkt een thuisbatterij?

Wanneer je zonnepanelen hebt, verbruik je de elektriciteit die je opwekt niet altijd meteen zelf. Het overschot aan stroom gaat dan het distributienet in. De elektriciteit die je ‘s avonds wil gebruiken, moet je opnieuw kopen van het net. Een thuisbatterij biedt in zulke gevallen uitkomst. Ze laat je namelijk toe om het teveel aan opgewekte elektriciteit lokaal op te slaan en te gebruiken wanneer je zonnepanelen onvoldoende elektriciteit produceren. In dit artikel bespreken we hoe een thuisbatterij werkt en staan we stil bij enkele aandachtspunten voor wie er een overweegt.

De werking van een thuisbatterij in beeld

  • In een situatie zonder thuisbatterij wordt het overschot aan geproduceerde zonnestroom in het net geïnjecteerd.
  • Wanneer je zonnepanelen geen stroom meer produceren, moet je elektriciteit van het net afnemen.
  • In een situatie met thuisbatterij wordt de zonnestroom die je niet meteen gebruikt, ingezet om de batterij op te laden.
  • Wanneer je zonnepanelen geen elektriciteit meer produceren, kunnen je toestellen werken op je batterij. Daardoor heb je minder tot geen netstroom nodig.

Slimme omvormer

Een thuisbatterij wordt steeds geplaatst in combinatie met een geschikte omvormer. Een reguliere omvormer bij een pv-installatie zet de gelijkstroom die fotovoltaïsche panelen opwekken, om in wisselstroom voor gebruik in je woning. Een batterij werkt echter met gelijkstroom. Daarom heb je een omvormer nodig die in twee richtingen werkt: hij zet wisselstroom uit de pv-omvormer om in gelijkstroom om de batterij te laden en zet de gelijkstroom uit je batterij om in wisselstroom voor je toestellen. Wie al zonnepanelen heeft en een thuisbatterij wil plaatsen, heeft dus een nieuwe of bijkomende omvormer nodig voor de batterij. Wie een nieuwe pv-installatie met thuisbatterij wil installeren, kiest beter meteen voor een hybride omvormer. Dat is ook het overwegen waard als je vandaag alleen zonnepanelen plaatst en eventueel later een thuisbatterij wil kopen.

Optimaal eigenverbruik

De slimme omvormer bepaalt automatisch wanneer en hoeveel zonnestroom hij naar de batterij moet sturen en wanneer hij de stroom uit de batterij moet inzetten. De meeste systemen hebben een aantal intelligente functies. Ze houden bijvoorbeeld rekening met je verbruikspatroon en de weersvoorspellingen om je batterij en je eigen elektriciteit optimaal in te zetten.

Dimensionering en doel van een thuisbatterij

Een thuisbatterij moet voldoende capaciteit hebben, in functie van je elektriciteitsverbruik en de grootte van je pv-installatie, maar mag ook niet te groot zijn. Daarbij is het belangrijk te weten dat een thuisbatterij dient om de avond en nacht te overbruggen, niet om een langere periode zonder zon door te komen, noch om jezelf volledig los te koppelen van het net. In een ideale situatie wordt je batterij overdag volledig opgeladen en is ze ‘s ochtends weer leeg. Wanneer er ‘s ochtends nog elektriciteit in je batterij zit, kan er minder zonne-elektriciteit in worden opgeslagen en injecteer je weer meer in het net. Het heeft dus weinig zin om een te grote (overgedimensioneerde) batterij te plaatsen, want die zou je nooit voldoende kunnen opladen en ontladen. Zo’n batterij werkt niet optimaal en geeft niet het ideale rendement ten opzichte van de hogere investeringskosten. Je installateur geeft je graag advies over de correcte dimensionering van je thuisbatterij.

Geschreven door Dirk Coenen op 9 februari 2021

 

Hoe kunnen we u helpen?