Hoe word ik minder afhankelijk van het elektriciteitsnet?

Fotovoltaïsche zonnepanelen, een warmtepomp en mogelijk ook een zonnebatterij of een brandstofcel: zo neemt u uw energieverbruik in eigen handen.

Alles met fotovoltaïsche stroom (PV)

In de komende jaren zal u alleen maar méér elektriciteit verbruiken. Voor de slimme apparaten in uw woning, voor uw elektrische of hybride auto én voor uw verwarming en koeling met een warmtepomp. Wil u uw energieverbruik beter controleren en maximaal in eigen handen te nemen, dan zijn zonnepanelen de beste investering.

Dat beseffen steeds meer mensen. In heel het land kwam er in 2017 voor 264 megawattpiek (MWp) aan zonnepanelen bij, de helft meer groei dan in 2016. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke organisatie Apere (www.apere.org), die mensen begeleidt naar energieonafhankelijkheid. Alles samen telt ons land nu voor ruim 3.816 MWp aan PV-panelen, goed voor een oppervlakte van 4.000 voetbalvelden.

Zonne-energie voor uw warmtepomp

Zonnestroom is één ding, maar als u écht een stap wil zetten richting energieonafhankelijkheid kan u ook maximaal profiteren van de gratis energie in de aarde en in de lucht: met een warmtepomp. Dit is vereist wel een goed geïsoleerde en luchtdichte woning.

Tip: hou bij de berekening van uw PV-installatie rekening met de energievraag van een warmtepomp. Zo dekt u niet alleen het verbruik voor verlichting en huishoudapparaten, maar ook uw volledige verwarming en koeling met hernieuwbare energie.

Zonnebatterij voor maximaal rendement

De combinatie van PV-panelen en een warmtepomp staat centraal in elke slimme energiemix. Maar als u uw energiebevoorrading helemaal in eigen handen wil nemen, kunt u niet buiten een zonnebatterij. Zo scoort u drie keer:

  1. U gebruikt uw zonnestroom zo veel mogelijk zelf, in plaats van ongebruikte elektriciteit in het stroomnet te injecteren;
  2. U kunt een stroomuitval tot vier dagen overbruggen;
  3. U vermindert de druk op het stroomnet.

Verwarming met brandstofcel

Indien u niet de mogelijkheid hebt om zonnepanelen op het dak van uw woning te plaatsen is Viessmann Vitovalor 300 is een unieke oplossing. De brandstofcel produceert elektriciteit uit gas. De warmte die daarbij vrijkomt wordt benut voor verwarming en warm water. De geïntegreerde condensatieketel vult verder de warmtebehoeften aan.

Start de Productselector om de warmtepomp van Viessmann te vinden die het best bij u past, of neem contact op een Viessmann Service Partner voor gratis advies bij u thuis of een vrijblijvende offerte.

Hoe kunnen we u helpen?