Hoe zorg ik ervoor dat mijn warmtepomp van Viessmann optimaal blijft functioneren?

Een warmtepomp heeft minder onderhoud nodig dan verwarmingsketels op fossiele brandstof, maar toch blijft periodieke controle belangrijk. Zo zorg je ervoor dat je warmtepomp optimaal en energiezuinig blijft werken. Een geconnecteerd toestel en de app ViCare laten je bovendien toe je installatie continu te monitoren en snel te reageren bij eventuele storingen.

Onderhoud zorgt voor hoog rendement

Waar eigenaars van verwarmingsketels op gas of stookolie hun installatie verplicht moeten laten onderhouden, is het onderhoud van een warmtepomp in de meeste gevallen niet wettelijk verplicht. Een warmtepomp vraagt dan wel minder onderhoud dan een gas- of olieketel, toch zijn er onderdelen die slijten of defect kunnen gaan. Ook het koelcircuit moet nagekeken worden op lekken, zodat het koelmiddel niet in het milieu terechtkomt. Soms is dat zelfs wettelijk verplicht. Het is dus aan te raden om je warmtepomp jaarlijks of tweejaarlijks te laten nakijken door een specialist. Zo worden kleine euvels snel opgespoord en voorkom je grotere problemen. Bovendien blijft je installatie ook efficiënt en energiezuiniger werken dankzij frequent onderhoud. Regelmatig onderhoud is dus absoluut aan te raden om de levensduur van een warmtepomp met wel 10 jaar te verlengen.

Tip: met een onderhoudscontract van Viessmann ben je zeker dat je warmtepomp steeds optimaal presteert.

Verplichte lektest warmtepomp

Afhankelijk van het type warmtepomp en van de hoeveelheid en het type koelvloeistof in de warmtepomp kan een periodieke lektest door een erkend technicus wettelijk verplicht zijn. Dat komt omdat bepaalde koelvloeistoffen (met name F-gassen, kort voor gefluoreerde gassen) bij een lek een negatieve impact hebben op de klimaatopwarming. Hoeveel een koelvloeistof bijdraagt aan de opwarming van de aarde, wordt uitgedrukt door de GWP-waarde (‘global warming potential’). De GWP-waarde van de koelvloeistof is de basis om het CO2-equivalent te berekenen, ofwel aan hoeveel ton CO2-uitstoot een bepaalde hoeveelheid koelvloeistof gelijkstaat. Een lektest is verplicht bij grote warmtepompinstallaties met meer dan 5 ton CO2-equivalent aan koelvloeistof. Als de lektest verplicht is voor jouw warmtepomp, is ze onderdeel van je onderhoudscontract.

Warmtepomp reinigen

Om je lucht-water- of lucht-luchtwarmtepomp in optimale conditie te houden, is het aangewezen om regelmatig de filters en de buitenunit te reinigen. Zo kan de warmtepomp maximaal lucht aanzuigen en werkt ze efficiënter.

ViCare: je verwarming 24/7 onder controle

Een verwarmingstoestel van Viessmann dat verbonden is met het internet, kan je bedienen via de app ViCare. Ook wanneer je niet thuis bent. Zo verwarm je precies waar en wanneer jij wilt. Daarnaast monitort de app voortdurend je verbruik en de status van je verwarmingsinstallatie. Bij een storing ontvang je een melding, waarna je meteen een interventie kunt plannen.

Geschreven op 09/02/22 door Jan Hoogmartens

Hoe kunnen we u helpen?