Investeren in zonnepanelen: wat moet ik weten?

Ben je momenteel aan het klussen aan je huis en ben je aan het overwegen om te gaan investeren in hernieuwbare energie? Dan zijn zonnepanelen vast en zeker een goed idee. Je hoeft hiervoor niet meteen je hele dak in een nieuw kleedje te steken maar kan zonnepanelen laten installeren op je bestaande dakstructuur. Bovendien hangen er ook nog enkele financiële voordelen aan vast.

investeren in zonnepanelen

Troeven voor wie renoveert? 

Zo snel mogelijk zonnepanelen laten installeren, heeft voor wie renoveert tal van voordelen. Je verkleint in eerste instantie je eigen ecologische voetafdruk door een investering in hernieuwbare energie. Door je eigen stroom te gaan produceren, ben je bijgevolg minder afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals stookolie en aardgas. Zonnepanelen zijn ook een budgetvriendelijke investering. Je kan de installatie meteen of via maandelijkse afbetalingen betalen. En een extra troef: je bespaart op een duurzame manier op je eigen energiefactuur.

Ben je van plan om nog in 2020 zonnepanelen te laten plaatsen? Dan kan je nog gebruik maken van de terugdraaiende teller, een voordeel waarbij je elektriciteit terug op het net kan plaatsen nadat je teveel hebt geproduceerd. Ook profiteer je dit jaar nog van het prosumententarief.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? 

Fotovoltaïsche systemen halen hun energie uit de zon en zijn dus vooral gedurende de dag actief. Om elektriciteit te produceren die het gemiddelde jaarlijkse verbruik dekt, heb je ongeveer een minimale oppervlakte van 8,5m² aan zonnecellen nodig. Afhankelijk van de samenstelling van jouw gezin en jullie energieverbruik, ga je dus best voor een kleinere of grotere oppervlakte. Wil je te weten komen hoeveel zonnepanelen je exact nodig hebt? Dan kan je dit laten berekenen. Zo kan je net voldoende panelen laten installeren om bijna geen elektriciteit van het net te moeten halen. Heb je geen thuisbatterij die de zonne-energie opslaat, dan ben je bij slecht weer en ’s nachts wel nog vaak afhankelijk van het reguliere elektriciteitsnetwerk.

Dankzij onze handige tool bereken je op enkele minuten de terugverdientijd van jouw installatie.

Doe nu de berekening.

Wat met een plat en hellend dak? 

Er zijn een aantal grote verschillen tussen het plaatsen van zonnepanelen op een plat en hellend dak. Niet alleen de constructie van het dak is immers anders, ook de ballast wordt anders verdeeld. Om die reden moeten beide types daken op een andere manier aangepakt worden. Maar zowel een plat als hellend dak kunnen bij lichte renovaties voorzien worden van zonnepanelen.

Of een dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen, hangt af van een aantal verschillende factoren. Zo moet er voldoende zon vallen op het dak. Dat lijkt bij een plat dak vaak een irrelevante kwestie maar net als bij schuine daken zorgen schaduwen voor een minder optimaal rendement. Daarnaast moeten ook dakbedekking en dakgebinte stevig genoeg zijn om niet alleen het gewicht van de zonnecellen te dragen maar ook de ondersteunende frame en eventuele ballast te kunnen dragen. Tot slot is ook bruikbare oppervlakte van essentieel belang. Zo zorgen lichtkoepels en schoorstenen er vaak voor dat de oppervlakte voor zonnepanelen ingeperkt wordt en de plaatsing anders moet gebeuren.

Zonnepanelen worden op de meeste daken zo vaak mogelijk richting zuiden geïnstalleerd om op die manier zoveel mogelijk zonlicht op te vangen en meer rendement op te leveren. Echter, bij kleine daken is het interessanter om de zonnepanelen op het westen of oosten te gaan richten. Idealiter staan panelen steeds in een hoek van 36 graden, zelfs bij een plat dak. Benieuwd naar hoe Viessmann zonnepanelen installeert op platte en hellende daken? Lees dan zeker deze blog.

Hoe kunnen we u helpen?