Is je mazoutketel aan vervanging toe? Ga in 2020 nog aan het renoveren 

Een mazoutketel hoef je niet snel in een nieuw kleedje te steken. De gemiddelde levensduur van zo’n ketel bedraagt immers zo’n dertig jaar. Wanneer je mazoutketel toch mankementen begint te vertonen, dan is het tijd voor een duurzame vervanger.

mazoutketel vervangen

Verbod op verkoop van mazoutketels na 2020 

Als je momenteel beschikt over een mazoutketel in huis, dan dien je rekening te houden met een nieuwe wetgeving. De nieuwe Vlaamse en Waalse Regering voeren vanaf 2021 immers een verbod in op mazoutketels voor nieuwbouwwoningen, ingrijpende energetische renovaties en lichte renovaties van bestaande woningen. Wil je dus je stookolieketel vervangen door een nieuwe? Dan mag dit vanaf 2021 niet langer als er een gasaansluiting in jouw straat aanwezig is. Een algemeen verbod op mazoutketels komt er echter nog niet. Je mag je huidige ketel nog steeds verder gebruiken na 2020. Vanaf dan worden er enkel geen nieuwe meer verkocht bij dealers als je (ver-) bouwt. Wil je dus toch liever niet overstappen naar een andere energiebron, dan moet je dit jaar nog een nieuwe mazoutketel laten installeren.

Je mazoutketel nu nog vervangen door een nieuwe

Wanneer je in 2020 op de valreep je oude of kapotte mazoutketel moet vervangen, dan sta je voor een aantal belangrijke keuzes. Zo bestaan mazoutketels [interne link naar https://www.viessmann.be/nl/woning/olieketel/Oliecondensatieketel.html] in verschillende formaten en vormen en moet je de knoop doorhakken tussen wand- en vloermodellen. Wandmodellen worden bijvoorbeeld makkelijk tegen de muur gemonteerd waardoor ze weinig vloeroppervlakte in beslag nemen en netjes achter een kast kunnen verstopt worden. Bovendien zijn deze exemplaren qua gewicht ook een pak lichter dan traditionele vloermodellen. Robuuste vloerketels op mazout kan je met en zonder een geïntegreerde boiler laten installeren. Kies je voor een ketel met boiler? Dan wordt je waterreserve telkens mooi op temperatuur gehouden.

Je mazoutketel vervangen door een energiezuinig alternatief

Aangezien de regering voluit de kaart van energiezuinigheid en duurzaamheid wil trekken, is je mazoutketel vervangen door een duurzamer exemplaar - al dan niet in combinatie met hernieuwbare energie - een goede keuze.

Van mazout naar aardgas 

Je oude mazoutketel vervangen door een nieuwe ketel op aardgas is in eerste instantie een goed idee. Zo kunnen de leidingen en radiatoren van een verwarming op mazout hergebruikt worden. Al zijn er wel bepaalde factoren waarmee je rekening dient te houden. Zo moet je niet alleen een nieuwe ketel aankopen maar moet je ook je verwarming laten aansluiten op het aardgasnetwerk.

Beschik je thuis nog over een ondergrondse mazouttank? Dan moet deze nog gereinigd, gesaneerd en verwijderd worden wanneer je overschakelt op aardgas. Wanneer dit om technische redenen niet mogelijk is, dan moet de tank met zand of biologisch schuim opgevuld worden door een erkend specialist.

Indien er geen gasaansluiting aanwezig is in jouw straat, dan kan je ervoor ijveren bij de netwerkbeheerder om een aansluiting op gas toe te laten. Hiervoor moet je een aantal documenten en gegevens indienen over het vermogen van de gasinstallatie, de plannen van de woning en plaats van de opstelling van de ketel. Op die manier kan de afstand tot de aansluiting op het netwerk worden bepaald.

Van mazout naar duurzame energie 

Naast de omschakeling van mazout naar aardgas zijn er echter nog tal van andere mogelijkheden die het overwegen waard zijn. Zo kan je opteren voor een condensatieketel met propaantank. In grote steden is aardgas over het algemeen beschikbaar, maar in kleinere gemeenten en dorpen is dit vaak niet het geval. Een boven- of ondergrondse propaantank kan dan soelaas bieden, al is dit een minder ecologische en duurzame oplossing voor jouw verbouwingswerken.

Verder loont het ook om te gaan investeren in een warmtepomp. De installatiekost hiervan loopt iets hoger op omdat je de warmtepomp direct moet aansluiten op de bestaande verwarmingsbuizen, maar op korte termijn kan je dit terugverdienen met de hulp van enkele premies. Of misschien wil je wel graag de combinatie maken van een zuinige cv-ketel op gas zoals de condensatieketel met zonnepanelen of een zonneboiler? Ook daarvoor kom je bij de vervanging van je mazoutketel in aanmerking voor een aantal premies. Waardoor je op termijn niet alleen je investering terugverdient maar ook kan genieten van een lagere energiefactuur.

Zie je het bos door de bomen niet meer en twijfel je welke keuze voor jou ecologisch en financieel het meest interessant is? Breng dan een bezoek aan Viessmann. Onze adviseurs staan je graag bij tijdens het hele proces en wijzen je de weg tussen het ruime aanbod aan opties, budgetten en premies die hiermee gepaard gaan. Neem contact met ons op voor een afspraak.

Hoe kunnen we u helpen?