Wat moet ik weten wanneer mijn mazoutketel aan vervanging toe is? 

Een mazoutketel hoef je niet snel te vervangen. De gemiddelde levensduur van zo’n ketel bedraagt immers zo’n dertig jaar. Wanneer je mazoutketel toch mankementen begint te vertonen, dan is het tijd voor een duurzame vervanger.

mazoutketel vervangen

Verbod op verkoop van mazoutketels na 2020 

Als je momenteel beschikt over een mazoutketel in huis, dan dien je rekening te houden met een nieuwe wetgeving. De nieuwe Vlaamse en Waalse Regering voeren vanaf 2021 immers een verbod in op mazoutketels voor nieuwbouwwoningen, ingrijpende energetische renovaties en lichte renovaties van bestaande woningen.

Wil je dus je stookolieketel vervangen door een nieuwe? Dan kan dit vanaf 2021 niet langer als er een gasaansluiting in jouw straat aanwezig is. Een algemeen verbod op mazoutketels komt er echter nog niet. Je mag je huidige ketel nog steeds verder gebruiken na 2020. Vanaf dan worden er enkel geen nieuwe meer verkocht als je (ver-) bouwt. Wil je dus toch liever niet overstappen naar een andere energiebron, dan moet je dit jaar nog een nieuwe mazoutketel laten installeren.

Je mazoutketel nu nog vervangen door een nieuwe

Wanneer je in 2020 op de valreep je oude of kapotte mazoutketel moet vervangen, dan sta je voor een aantal belangrijke keuzes. Zo bestaan mazoutketels in verschillende formaten en uitvoeringen meestal als model voor plaatsing op de vloer.

Ketels op mazout kan je met of zonder een boiler voor warm water laten installeren. Wanneer een warmwaterboiler geïntegreerd is in het toestel win je plaats in de stookruimte. In het andere geval wordt een cyclindervormige boiler naast de ketel geplaatst. Boilers op elektriciteit zijn in dit geval een weinig energiezuinige oplossing. Kies daarom voor een boiler die door de verwarmingsketel op temperatuur gehouden wordt. Ook een warmtepompboiler past mooi in dit plaatje.

Een moderne condensatieketel op mazout heeft een hoog rendement. Door sturing van de temperatuur op basis van de buitentemperatuur wordt er geen energie verspild. De beste apparaten hebben daarbij een variabele brandersturing. Hierdoor wordt vermeden dat de ketel in het tussenseizoen voortdurend aan- en afslaat, en gaat de brander veel langer mee.

Je mazoutketel vervangen door een energiezuinig alternatief

Aangezien de regering voluit de kaart van energiezuinigheid en duurzaamheid wil trekken, is het vervangen van je mazoutketel vervangen door een duurzamere technologie - al dan niet in combinatie met hernieuwbare energie - een goede keuze.

Van mazout naar aardgas

Je oude mazoutketel vervangen door een nieuwe ketel op aardgas is in eerste instantie een goed idee. Zo kunnen de leidingen en radiatoren van een verwarming op mazout hergebruikt worden. De enige aanpassing vereist is het aanleggen of uitbreiden van een toevoerleiding voor aardgas.

Beschikt je thuis nog over een ondergrondse mazouttank? Dan moet deze verwijderd worden of gereinigd en onbruikbaar gemaakt wanneer je overschakelt op aardgas. Hiervoor wordt de tank gevuld met zand of biologisch schuim opgevuld worden door een gespecialiseerde firma die hiervoor ook een officieel attest zal afleveren. Dit attest is onmisbaar wanneer je je woning ooit wil verkopen. De kost hiervoor bedraagt 800 tot 1.200 EURO.

Indien er geen gasaansluiting aanwezig is in jouw straat, dan kan je ervoor ijveren bij de netwerkbeheerder om een aansluiting op gas toe te laten. Hiervoor moet je een aantal documenten en gegevens indienen over het vermogen van de gasinstallatie, de plannen van de woning en plaats van de opstelling van de ketel. Op die manier kan de afstand tot de aansluiting op het netwerk worden bepaald. In grote steden is aardgas over het algemeen beschikbaar, maar in kleinere gemeenten en dorpen is dit vaak niet het geval. Een boven- of ondergrondse propaantank kan dan soelaas bieden

Van mazout naar duurzame energie

Naast de omschakeling van mazout naar aardgas zijn er echter nog tal van andere mogelijkheden die het overwegen waard zijn.

Het loont de moeite om nu te gaan investeren in een warmtepomp. De installatiekost hiervan loopt iets hoger op omdat je de warmtepomp direct moet aansluiten op de bestaande verwarmingsbuizen, maar op korte termijn kan je dit terugverdienen met de hulp van enkele premies. Of misschien wil je wel graag de combinatie maken van een zuinige cv-ketel op gas zoals de condensatieketel met zonnepanelen of een zonneboiler? Ook daarvoor kom je bij de vervanging van je mazoutketel in aanmerking voor een aantal premies. Hierdoor verdien je niet alleen je investering snel terug, ook kan je in de toekomt genieten van een lagere energiefactuur.

Op deze site vind je meer informatie over toekomstgerichte en milieuvriendelijke oplossing om je woning te verwarmen of te koelen. Neem contact op met een Viessmann Service Partner voor advies op maat en een gratis offerte.

Hoe kunnen we u helpen?