Over Viessmanns comfortabele oplossingen voor warm water

Jouw verwarmingsketel of warmtepomp verzorgt in de meeste gevallen ook de voorziening van warm water voor bad douche, volgens jouw wensen. Dat kan een compact toestel zijn met geïntegreerde boiler of door het opwarmen van water in een vat ernaast. Ook voor warm water kunnen verschillende energiebronnen gecombineerd worden.

Gewenst warmwatercomfort

Het door jou gewenste warmwatercomfort wordt in hoofdzaak bepaald door het aantal badkamers in je woning, en tegelijkertijd het aantal bewoners of de intensiteit waarmee de wasinrichtingen zullen gebruikt worden.

Een goede vuistregel is een verbruik van 40 liter warm water per gezinslid per dag. Een familie van 4 zou dus best beschikken over een capaciteit van 160 liter. Een warmwaterboiler van Viessmann van 100 liter levert een piekdebiet van 160 liter water op 10 minuten aan 40°C. Een boiler van 300 liter gaat zelfs tot bijna 450 liter op 10 minuten.

Bijna elke Viessmann verwarmingsketel heeft een “warm-water cijfer (NL getal)” dat aangeeft hoeveel standaard badkamers u kunt bedienen. Dit gaat van een basisniveau 1 naar een superieur comfort van 4,8. Onder meer in de volgende gevallen kan jouw verwarmingsinstallatie minder vlot de vraag naar warm water voldoen:

  • wanneer je woning zeer goed geïsoleerd is en de verwarmingsketel bijgevolg een lager vermogen heeft
  • wanneer de verwarming in je woning gebeurt met een warmtepomp
  • wanneer je thuis kan genieten van badinrichtingen die meer warm water verbruiken zoals een regendouche, een zeer grote badkuip of een zwembad

In vele gevallen is het gebruik van een buffervat dan de oplossing.

Soorten toestellen voor warmwatervoorziening

Doorstroom- of combitoestellen Vitodens maken warm water aan “on the fly”: pas op het moment dat je de kraan opendraait wordt het opwarmen van koud water gestart.

Combitoestellen zijn gascondensatieketels met een vermogen van 20 kW of meer. Wanneer warm water gevraagd wordt zal de gasketel zeer snel een warmtewisselaar opwarmen, waar koud leidingwater doorheen stroomt en de warmte opneemt. Dit vraagt even tijd.

Dit is een zuinige oplossing. Voor nieuwbouw levert een combitoestel extra punten voor het bekomen van een laag e-peil. Combitoestellen zijn plaatsbesparend. Ze worden daarom ook vaak geplaatst in appartementen.

Verwarmingstoestellen met geïntegreerde warmwaterboiler Vitodens en Vitocal verzekeren een hoger warmwatercomfort. Het verwarmingstoestel kan een condensatieketel zijn of een warmtepomp.

Het ingebouwde warmwatervat heeft een inhoud van 50 tot 150 liter voor gascondensatieketels. Bij warmtepompen is dit 220 liter. De boiler heeft in dit geval tegelijkertijd de functie van buffervat waardoor het warmwatercomfort op een hoog niveau staat.

Verwarmingstoestellen met geïntegreerde boiler zijn plaatsbesparend. Zowel in nieuwbouw als voor renovatie zijn deze compacte toestellen een goede oplossing.

Verwarmingstoestellen met een apart warmwatervat Vitocell bieden de mogelijkheid om haast onbeperkte hoeveelheden klaar te maken voor gebruik: van 200 tot 1000 liter, al dan niet gespreid over meerdere vaten en gecombineerd met andere energiebronnen zoals zonnecollectoren.

Combineren van energiebronnen voor warm water

Een warmtepompboiler Vitocal is een warmwaterboiler met een inhoud tot 300 liter met ingebouwde lucht-water-warmtepomp die enkel instaat voor de aanmaak van warm water voor gebruik in de woning. Een warmtepompboiler werk op elektriciteit en heeft een rendement dat 3 keer hoger is dan voor een elektrische boiler.

Een warmtepompboiler kan tegelijkertijd gebruik maken van de warmte opgewekt door een verwarmingsketel, met name in de koudere maanden.

Een zonneboiler Vitosol is een warmwaterboiler of buffervat met een inhoud tot 500 liter waarbij warmte verkregen vanuit thermische zonnecollectoren omgezet wordt. Een zonneboiler kan instaan voor tot 50% van de behoeften aan warm water in je woning.

Een zonneboiler maakt daarom tegelijkertijd gebruik van de warmte opgewekt door een verwarmingsketel, met name in de winter.

Een elektrische boiler heeft een lager rendement dan een warmtepompboiler. Elektrische boilers zijn wel beschikbaar in zeer veel verschillende vormen en maten, onder meer voor gebruik in de keuken en in de badkamer.

In combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen kunnen elektrische boilers de rol van batterij vervullen om het eigenverbruik in de woning te verhogen: niet-verbruikte zonnestroom wordt dan omgezet in warm water voor gebruik later op de dag.

Viessmann’s oplossingen voor warm water zijn klaar voor de toekomst door gebruik te maken van vooruitstrevende elektronische sturingen. De meest duurzame boilers van Viessmann zijn van roestvrij staal. Dit is het beste hygiënische materiaal voor het bewaren van voor warm en drinkbaar water. Je geniet 10 jaar garantie op deze boilers.

Voor het berekenen van warmteverliezen en het vermogen nodig voor verwarming en warm water volgens uw wensen kan u beroep doen op een architect. Ook de Viessmann Service Partner van jouw keuze kan jou op dit gebied adviseren.

Hoe kunnen we u helpen?