Wat is smart heating? 

In de hedendaagse maatschappij worden steeds vaker zaken geautomatiseerd. Dat is eveneens het geval op vlak van energie en verwarmingstechnieken. Batibouw zet tussen zaterdag 29 februari en zondag 8 maart ervaring via alle mogelijke zintuigen centraal. Eén van de drie centrale topics daar vormt Smart Heating (and Cooling), de innovatie van 2020 wanneer je aan het bouwen of verbouwen bent. Wij geven je alvast een voorsmaakje van hoe je slim kan verwarmen.

smart heating

Efficiënter en slimmer energie verbruiken 

Tijdens de koelere wintermaanden kijken we er naar uit om het binnen gezellig en knus te maken. Gelukkig kan een slimme woning soelaas bieden en de temperatuur binnenshuis zo regelen dat het altijd net warm genoeg is. Efficiënt met energie omgaan is dan ook de sleutel tot succes. Met de nodige technische ondersteuning van jouw huidige verwarmingstechnieken, kan smart heating (en cooling) ervoor zorgen dat alles nog efficiënter wordt ingezet.

Nog nooit gehoord van smart heating en cooling? Bij deze principes gaan smart devices (zoals bijvoorbeeld je smartphone, je voice speaker etc.) die je in huis hebt aan de slag met de data die ze verzamelen. Dagelijks zend je als gebruiker immers informatie uit naar je verschillende devices en tools in huis. Vanuit Europa en de Belgische regering is er de tendens om woning zo energie-efficiënt mogelijk te maken. Smart heating en cooling passen perfect binnen dat plaatje. Want ongeveer 40% van de energieconsumptie in Europa wordt geïnvesteerd in opwarmen en afkoelen van water. Deze energie op een meer efficiënte manier gaan inzetten, kan een enorm verschil maken in energieconsumptie. Zo zou het gebruik maken van smart heating zo’n 15% kunnen besparen op onze energiefactuur. Om dit alles te kunnen realiseren, rekenen smart heating and cooling systemen dan ook op de data uit jouw smart devices.

Smart heating en slimme technologie in je nieuwbouw of renovatie 

Hoe kan je slimme verwarming en koeling mee opnemen in de (ver-) bouw (-ing) van je woning? Door te opteren voor moderne verwarmingstechnieken. Voor zowel een nieuwbouwwoning als een grondige renovatie is een warmtepomp op dit vlak de meest logische keuze. Ze staat garant voor een ecologisch en energiezuinig huis dat opgewassen is tegen de uitdagingen van de toekomst. Een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming zorgt bovendien voor een lager energieverbruik dan wanneer op traditionele, fossiele brandstoffen wordt vertrouwd. Bovendien kunnen verschillende toestellen de woning ofwel verwarmen ofwel afkoelen, zodat je in elke ruimte steeds de meest optimale temperatuur krijgt. Met de hulp van enkele digitale tools, kan dit zelfs volledig automatisch verlopen.

Slimme verwarming en koeling zorgt dat de consument zelf aan het roer staat. Een slimme thermostaat zorgt er immers voor dat je de verwarming binnenshuis kan aanpassen naar je eigen behoeftes, dit vanop afstand en met de hulp van een tablet of smartphone. Een slim controlesysteem en slimme thermostaat zorgen ervoor dat kamers niet nodeloos worden verwarmd wanneer je niet thuis bent. Ook zorgt een slimme verwarming ervoor dat alles vanop een afstand gemonitord wordt. Op die manier weet de installateur van jouw verwarmingssysteem wanneer er een probleem optreedt doordat er bijvoorbeeld een defect is in de boiler. Deze informatie helpt om proactief onderhoud aan te bieden en om grote defecten op voorhand aan te gaan pakken. Gebruiksvriendelijke en slimme meters zorgen er aanvullend voor dat je in real time op de hoogte gehouden wordt van je verbruik waardoor je energiefactuur niet langer een verrassing vormt.

Slim wonen in de praktijk 

De mogelijkheden gaan echter verder dan louter een slim verwarmingssysteem. Smart heating zal in de toekomst integraal deel uitmaken van smart homes. Zo zal een betere coördinatie van de verschillende energiesystemen in huis ervoor zorgen dat er een optimalere energieconsumptie is. Niet enkele slimme verwarming en koeling maar ook het gebruik van (af-) wasmachines, koelkasten, het opladen van elektrische voertuigen en zonnepanelen raken zo beter en efficiënter op elkaar afgestemd.

Slimme toepassingen in huis communiceren niet alleen onderling, maar ook naar de buitenwereld toe. Warmtepompen kunnen bijvoorbeeld consumptie en werking aanpassen naargelang de data die binnenkomen over elektriciteitsprijzen. Een hybride pomp kan de switch maken van elektriciteit naar gas wanneer netwerkbeheerders het signaal geven dat elektriciteit duurder wordt. Smart heating kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het weer in de gaten gehouden wordt. Zo wordt voorspelbaar wanneer een huis opgewarmd moet worden en wanneer niet. Op die manier krijg je meer flexibiliteit in je energieverbruik en een optimaal gebruik van hernieuwbare technieken.

Hoe kunnen we u helpen?