Mag ik in 2022 nog een verwarmingsketel op stookolie plaatsen of vervangen?

De federale overheid verbiedt vanaf 2035 de verkoop van stookolieketels. Bestaande ketels mogen wel nog gebruikt worden. De regio’s beslissen zelf hoe de uitfasering van de verkoop van mazoutketels verloopt. In dit artikel lijsten we de concrete timing per regio op en bekijken we in welke gevallen het nog toegestaan is om een nieuwe verwarmingsketel op stookolie te plaatsen.

In Vlaanderen

Vanaf 1 januari 2022 is het alleen nog maar mogelijk om een nieuwe verwarmingsketel op stookolie te plaatsen in een bestaande woning die niet op het aardgasnet kan worden aangesloten. In bestaande woningen waar wel een aansluiting op het aardgasnet mogelijk is, mag geen nieuwe mazoutketel worden geplaatst. Kleine herstellingen aan uw bestaande stookolieketel, zoals het vervangen of herstellen van de brander of regeling, blijven toegelaten.

Voor nieuwbouw en ingrijpende energetische renovatie waarvoor de vergunning op of na 1 januari wordt aangevraagd, is een stookolieketel niet meer toegelaten, zelfs als er geen aardgas in de straat is.

Tot en met 31 december 2021 kunt u nog een verwarmingsinstallatie op stookolie laten plaatsen. De condensatieketels op stookolie van Viessmann zijn uiterst performant en halen een hoog rendement. Door de hoge bouwkwaliteit bent u verzekerd van een lange levensduur. Bovendien heeft Viessmann een uitgebreide stock aan reserveonderdelen voor zijn stookolieketels, waardoor uw ketel nog jarenlang in topconditie blijft.

In Wallonië

Het verbod op de commercialisering van stookolieketels gaat in Wallonië in vanaf 1 januari 2030.

In Brussel

Het verbod op de commercialisering van stookolieketels gaat in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in vanaf 1 januari 2025.

Geschreven door Christiaan Carelsberg op 13/01/2022

Hoe kunnen we u helpen?