Bereken de terugverdientijd van een Viessmann zonneboiler

Met onze calculator kunt u een schatting van de terugverdientijd van uw zonneboiler maken. De gemiddelde terugverdientijd van uw zonneboiler ligt tussen de 8 en 20 jaar. Het is belangrijk om teweten dat de gemiddelde zonneboiler tot 30 jaar meegaat. Een Viessmann zonneboiler is dus zeker de juiste keuze als u wilt genieten van duurzame, slimme en milieuvriendelijke energie.

Vragen over de terugverdientijd van uw zonneboiler?

Is een zonneboiler rendabel?

 • Dankzij een zonneboiler is het mogelijk om per jaar ongeveer 60% te besparen op uw energiefactuur voor het verwarmen van water. Dit bekenent dat u zo'n 15%-20% kan besparen op uw totale energiekosten. Het rendement van uw zonneboiler bepaalt grotendeels hoeveel u jaarlijks kunt besparen. Deze formule helpt u om uw besparing gemakkelijk te berekenen: Energiebesparing = (opbrengst zonneboiler / warmwaterbehoefte) x100. (Opbrengst zonneboiler: per jaar gemiddeld 500 kWh per m² aan zonnecollectoren. Warmwater behoefte: per jaar gemiddeld 750 kWh per persoon)

Waarom kiezen voor een zonneboiler?

 • Als u kiest voor een zonneboiler, kunt u jaarlijks tot 60% besparen op de kosten voor verwarmd water. Een zonneboiler maakt u bovendien (deels) onafhankelijk van fossiele brandstoffen waardoor u de stijgende energieprijzen te slim af kunt zijn. Een zonneboiler is dus goed voor uw portefeuille én voor het milieu.

Welke factoren beïnvloeden de rentabiliteit van mijn zonneboiler?

 • De terugverdientijd van uw zonneboiler zal korter zijn wanneer het rendement van uw zonneboiler optimaal is. Wij sommen enkele factoren op die het rendement van uw zonneboiler beïnvloeden.

  - Hellingsgraad zonnecollectoren: de collectoren moeten zoveel mogelijk zonlicht kunnen opvangen voor een maximaal rendement. De hellingshoek is idealiter 36 graden. De zonnecollectoren zijn geschikt voor zowel hellende als platte daken.

  -Isolatie woning: indien uw woning niet goed geïsoleerd is, heeft het weinig zin om te kiezen voor een zonneboiler.

  -Afstand zonnecollectoren & voorraadvat: de afstand tussen het voorraadvat en de collectoren moet minimaal zijn.

  -Oriëntatie zonnecollectoren: het rendement van uw zonnecollectoren zal het hoogst zijn wanneer de collectoren gericht zijn naat het zuiden. Indien deze niet naar het zuiden gericht zijn, kan het redenement van de installatie zo'n 20% dalen.

  - Type zonnecollectoren: het rendement van uw zonneboiler is sterk afhankelijk van het type zonnecollectoren waarvoor u gekozen hebt.

  - Toepassing: de manier waarop u uw zonneboiler gebruikt, is in grote mate bepalend voor het rendement. Algemeen geldt dat het rendement hoger zal liggen wanneer er meer toepassingen aan de boiler gekoppeld worden.

  - Tijdsperiode: in de winter ligt het rendement van uw zonneboiler lager dan in de lente of zomer. In de winter daalt de rentabiliteit dan ongeveer tot 50%. Wanneer de zonnecollectoren niet voldoende energie uit zonlicht kan halen, zal de gewone verwarmingsinstallatie geactiveerd worden om het tekort te compenseren.

Hoe kunnen we u helpen?