Hoe schakel ik over van aardgas naar verwarming via een warmtepomp? 

Bij het verbouwen van je eigen woning komen vaak heel wat belangrijke beslissingen kijken, zeker nu steeds meer mensen de keuze maken om in te zetten op duurzaam en energiezuinig verwarmen. Een energiefactuur neemt maandelijks immers een stevige hap uit het budget van de gemiddelde Belg. Investeren in een warmtepomp kan daarom een slimme zet zijn. Maar tegelijk vergt het een aanzienlijke investering. Twijfel je tussen verwarmen met aardgas of een warmtepomp of wil je beide gaan combineren? Hier ontdek je de voor- en nadelen van elk systeem.

Overschakelen van gas naar warmtepomp

De wondere wereld van aardgas 

In een eerder artikel lichtten we al de troeven en gevaren van aardgas toe [interne link naar blog over aardgas versus mazout]. Als fossiele brandstof is aardgas een goedkope en efficiënte manier om je woning te gaan verwarmen en van warm water te voorzien. Keerzijde van de medaille is echter het feit dat deze fossiele brandstof onder verbranding schadelijke stoffen vrijgeeft aan de atmosfeer en ze daardoor belastend kan zijn voor het milieu. Desalniettemin loont het om te verwarmen op aardgas door de lage installatiekosten en de relatief lage prijs die je aan de leveranciers betaald.

Duurzamer verwarmen met een warmtepomp 

Energiezuinig verwarmen vormt een belangrijke component bij het behalen van de juiste EPB-waarden bij het renoveren van een woning. Een warmtepomp is daarbij misschien niet de goedkoopste, maar wel de slimste verwarmingsmethode die op de lange termijn voor heel wat voordelen zorgt. De energie die je met je warmtepomp opwekt, haal je uit de aarde, water of lucht [interne link naar blog over types warmtepompen] en is daarmee helemaal groen en duurzaam, maar vooral ook gratis. Bovendien kan je een warmtepomp makkelijk koppelen aan andere groene bronnen. Denk maar aan de combinatie met zonnepanelen [interne link naar blog] of airconditioning [interne link naar blog]. Door je gasketel bij je renovatieproject in te ruilen voor een warmtepomp slaag je erin om maar liefst drie keer efficiënter te verwarmen. Een warmtepomp zorgt namelijk voor de onmiddellijke verwarming én afkoeling van verschillende ruimtes binnenshuis, zorgt voor een veel lagere CO2-uitstoot en maakt gebruik van hernieuwbare energie. Ideaal als je naast zuinig verwarmen ook je steentje wil bijdragen aan het milieu.

De overstap van aardgas naar warmtepomp 

Wie besluit de overstap te maken van aardgas naar warmtepomp hoeft enkel de gascondensatieketel te laten vervangen door een warmtepomp zonder dat de radiatoren vervangen of verwijderd moeten worden. Met een warmtepomp kan je de warmte gewoon over laten brengen op een centraal verwarmingssysteem bij hoge temperaturen om zo je woning optimaal op te gaan warmen. Ook kan je ervoor kiezen om in je bestaande woning vloerverwarming te gaan aanleggen die perfect aansluit op je warmtepomp. Zo haal je warmte uit de aarde, lucht of water en geef je het opnieuw af aan de grond.

Hybride systemen voor twijfelaars 

Wie nog niet volledig gewonnen is voor de volledige overstap naar duurzame energie en ervoor opteert om toch deels te blijven verwarmen met aardgas, kan eveneens een warmtepomp in huis halen en voor een hybride systeem kiezen. Zo combineer je je traditionele ketel met hernieuwbare energie. Hoe precies? Een hybride warmtepomp werkt volgens het principe dat de installatie zelf altijd zal kiezen voor het systeem met het hoogste rendement: de ene keer is dat aardgas, de andere keer de warmtepomp. Vooral bij zeer koude buitentemperaturen onder de drie graden zal een warmtepomp slechter renderen en neemt de aardgasketel de verwarming van de woning over. Is het buiten warmer? Dan is de warmtepomp weer ideaal om je woning energiezuinig te gaan verwarmen. Een perfect compromis.

Klaar voor een verwarming die deels of volledig via een warmtepomp loopt? Hou er dan rekening mee dat je ook kans maakt op heel wat premies [link naar blog met info over premies uit januari]. Vraag jouw Viessmann-adviseur zeker om meer informatie.

Hoe kunnen we u helpen?