Welke budgetvoordelen kan je halen met je renovatieproject?

Van plan om je woning aan een grondige verbouwing te onderwerpen maar heb je geen idee wat de precieze EPB-vereisten zijn en welke premies eraan verbonden zijn? Dat is logisch, want daar waar de vereisten voor een nieuwbouw transparant zijn, is dat voor verbouwingen of renovaties minder het geval. Wij zoomen daarom voor jou in op welke spelregels van kracht zijn en welke voordelen je kan halen. 

De benodigde energetische aanpassingen

EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat en heeft betrekking op het energetische totaalpakket van je woning: van isolatie en zonnepanelen tot luchtdichtheid, verwarmingssystemen en ventilatie. Maar ook de kwaliteit van je binnenklimaat wordt hier mee in rekening gebracht. Als je in 2020 grondig gaat verbouwen, dan moet je rekening houden met verstrengde regels. Zo verlaagt het E-peil van je woning tot E70, daar waar dit voor verbouwingen vorig jaar nog E90 bedroeg. Ook moeten de maximale U-waarden behaald worden voor nieuwe, vernieuwde of geïsoleerde buitenmuren, ramen, vloeren, daken, deuren en constructiedelen, en gelden op vlak van ventilatie dezelfde spelregels als voor een nieuwbouw. Deze verstrenging zorgt er dus voor dat woningen na een renovatie niet alleen energiezuiniger zijn maar dat ze ook minder uitstoten.

Welke zaken moeten dan precies aangepast worden? Daarvoor hebben we deze handige checklist:

  • Zorg voor een goede en energiezuinige isolatie van je dak en zoldervloer.
  • Zorg ervoor dat enkele beglazing definitief wordt vervangen door hoogrendementsglas (dubbele of driedubbele beglazing), dit zowel bij ramen als deuren.
  • Voer energiebesparende maatregelen uit zoals de isolatie van binnen- en tussenmuren (buiten- en binnenmuren of in de spouw).
  • Vervang je oude verwarmingsketel door een warmtepomp of een hoogrendementsketel.

Budgetvoordelen van totaalrenovaties

Totaalrenovatiebonus

Als je aan een grondig verbouwtraject begint, moet je de EPB-wetgeving volgen voor ingrijpende energetische renovatie. Slaag je erin om binnen de vijf jaar na de aanvang van je verbouwing minstens drie energetische verbeteringen aan te brengen in jouw woonst, dan heb je recht op de totaalrenovatiebonus. Die start bij een bedrag van € 1.250 en kan oplopen tot een totaal van € 4.750. Dit is een mooi financieel extraatje bovenop de bestaande premies die je via de distributienetbeheerder krijgt. Een belangrijke voorwaarde om de totaalrenovatiebonus te ontvangen, is dat de volledige woning geïsoleerd is volgens de minimale isolatie-eisen. Zo moeten je volledige dak, alle muren en vloeren én beglazing voldoende geïsoleerd zijn.

Vermindering van onroerende voorheffing en registratierechten 

Een tweede troef houdt in dat met de nieuwe EPB-wetgeving in 2020 ook de vermindering van de onroerende voorheffing mee verschuift. Wie sinds 1 oktober 2016 een bouwaanvraag indiende voor een renovatie en een E-peil van maximaal 90 behaalde, betaalt vijf jaar lang maar de helft van de onroerende voorheffing. Dien je vanaf 2020 een aanvraag in om een ingrijpende energetische renovatie door te voeren en het E-peil van 70 na te streven? Dan maak je aanspraak op een grotere korting op onroerende voorheffing en kan deze voor de komende vijf jaar zelfs volledig wegvallen.

Nieuw sinds 2018, zijn de verminderde registratierechten voor wie een woning koopt en die binnen de vijf jaar ingrijpend energetisch renoveert. Zo betaal je immers slechts 6% registratierechten op de aankoopsom in plaats van de gebruikelijke 7%. Wie dus een woning koopt van € 250.000, krijgt bijgevolg € 2.500 korting – of extra renovatiebudget.

Premies 

Wie grondig renoveert, kan budgetvoordelen halen uit diverse premies. Zo kan je een premie krijgen voor dakisolatie, spouwmuurisolatie, na-isolatie van buitenmuren aan de buitenzijde en binnenzijde, vloerisolatie, isolatie van het plafond van een kelder, beglazing, een zonneboiler en de installatie van een warmtepomp. Deze premies kunnen bovendien verhoogd worden indien rekening gehouden wordt met de meest energiebesparende aanpak.

BENOveren met een BENOvatiecoach 

Geen handige Harry of schrikt het technisch aspect van een verbouwing je af? Of heb je geen idee van de administratie die bij een renovatie komt kijken? Dan is een collectief renovatietraject iets voor jou. Samen met andere mensen uit jouw buurt, wijk of gemeente pak je een ingrijpende energetische renovatie aan onder begeleiding van een professionele BENOvatiecoach. Deze geeft je persoonlijk advies en neemt technische en administratieve taken uit handen. Zo worden je renovatiewerken sneller, efficiënter, kwaliteitsvoller en voordeliger uitgevoerd. Als je bijvoorbeeld samen met andere buren een stelling laat plaatsen of een gemeenschappelijke afvalcontainer laat voorzien, slaag je erin om op die manier kosten te besparen. Bovendien krijg je voor het onder de arm nemen van een BENOvatiecoach ook een burenpremie van zo’n € 400.

Meer financiële voordelen 

Door te kiezen voor een grondige renovatie kan je bovendien rekenen op nog een pak extra budgetvoordelen. Zo kan je een energielening aangaan bij het energiehuis van jouw gemeente. Hierbij kan je tot maximaal € 15.000 lenen, een bedrag dat binnen een termijn van acht jaar moet worden terugbetaald aan een maximale intrest van 2%.

Verder maak je bij een totaalrenovatieproject ook kans op een verzekering op het gewaarborgd inkomen indien je een hypothecaire lening bent aangegaan om je woning te renoveren. Deze gratis verzekering helpt bij de aflossing van je lening indien je arbeidsongeschikt wordt of onvrijwillig werkloos wordt.

Tot slot steunt de overheid ook mensen die aan een totaalrenovatie beginnen van een woning die minstens 30 jaar oud is of een bestaand gebouw van functie willen veranderen. Wie de premie aanvraagt, moet voldoen aan een bepaalde inkomensgrens en verkrijgt een premie die 20% of 30% bedraagt van de facturen (exclusief btw) met een maximum van € 10.000. Zo moet men ruwbouwwerken uitvoeren en het dak, buitenschrijnwerk en/of technische installaties laten aanpassen.

Hoe kunnen we u helpen?