Hoe kan ik een investering vermijden bij de aankoop van een nieuwe verwarming?

Een verwarmingssysteem aankopen is een belangrijke investering. Je kan deze uitgave vermijden. De eerste oplossing is het lenen van het aankoopbedrag. Alternatief is de huurformule: hierbij betaal je een vaste maandelijkse prijs waarbij onderhoud, herstellingen en garantie inbegrepen zijn. Zo heb je warmte zonder zorgen.

Financieren: lenen

Een eerste oplossing is het financieren van de aankoop. In dat geval verwerf je de eigendom van de installatie na het afbetalen van de geleende som en de intresten.

Specifiek voor je huis bestaan er de renovatielening en de energielening voor energiebesparende werken. Beide leningen zijn mogelijk als hypothecaire lening of lening op afbetaling. De hypothecaire lening is interessant voor hogere bedragen, en moet via een notaris afgesloten worden. Je kiest zelf de looptijd van de lening.

Je zou ook een persoonlijke lening kunnen aangaan. Dit is een lening op afbetaling voor alle doeleinden. De intrestvoet voor dit type van leningen is hoger.

Huren in plaats van kopen

Verwarming huren is een volwaardig alternatief: in een vaste maandelijkse prijs zijn zowel de plaatsing als het gebruik van de installatie evenals onderhoud, herstellingen en garantie inbegrepen. Je neemt dus in feite een abonnement op warmte en comfort: Heat-as-a-Service, waarbij de leverancier zorgt voor het volledige beheer van het systeem.

Gedaan met zoeken naar een technicus voor het verplichte onderhoud of onverwachte kosten bij een spoedinterventie: als huurder geniet je van een all-in service voor een transparante prijs. De verhuurder blijft de eigenaar van de verwarmingsinstallatie.

De looptijd bedraagt tussen 8 en 15 jaar. Aan het einde van de looptijd bestaat de mogelijkheid om het contract tegen sterk gereduceerde voorwaarden te verlengen. Je kan natuurlijk ook een nieuw contract afsluiten voor een nieuw toestel: het kan best zijn dat er dan door gewijzigde omstandigheden of technische vernieuwingen meer optimale toestellen voorhanden zijn. Wanneer je het huis verkoopt of dit om andere redenen van eigenaar verandert kan de huur door de nieuwe eigenaar worden overgenomen. Als dit niet gewenst is, voorziet het contract een afkoopregeling.

Sommige componenten kunnen geen deel uitmaken van een huurovereenkomst, en blijven daarom apart te betalen. Voorbeelden hiervan zijn de schouw en radiatoren of vloerverwarming.

Viessmann Comfort

Viessmann biedt huren in plaats van kopen aan in de vorm van een overeenkomst van 10 jaar: Viessmann Comfort. Er zijn meerdere tariefopties beschikbaar. Wie meer wil weten over Viessmann Comfort, kan terecht op 0800 999 50 (ma-vr 9-18 uur) of per e-mail op comfort@viessmann.be. Ook bij een Viessmann Service Partner in je buurt kan je hiervoor terecht.

Hoe kunnen we u helpen?