Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Zowel bij nieuwbouw en renovatie is vloerverwarming aangeraden. Dit systeem werkt energie-efficiënt. Bovendien zorgt het voor een aangenaam warmtegevoel en bespaar je ruimte. Tot slot kun je met vloerverwarming en een warmtepomp je woning ook koelen.

voordelen vloerverwarming

Lager energieverbruik

Bij vloerverwarming moet je condensatieketel of warmtepomp het water tot op een lagere temperatuur opwarmen dan bij radiatoren het geval is, meestal niet hoger dan 30°C. Bovendien zorgt vloerverwarming voor een gelijkmatige spreiding van de warmte over heel de ruimte, waardoor de thermostaat ook nog eens enkele graden lager kan. In goed geïsoleerde woningen blijft de warmte lang in de vloer en wanden zitten. Dat alles leidt tot lagere energiekosten.

Comfort

Vloerverwarming zorgt het hele jaar door voor een aangename warmte in heel je woning. De temperatuur blijft constant en wordt gelijkmatig gespreid over de ruimte. Dit in tegenstelling tot de warmere en koudere zones die radiatoren vaak creëren. En aangezien je steeds warme voeten hebt, zal je ook sneller een warm gevoel in je lichaam krijgen. Vloerverwarming zorgt er daarnaast voor dat je geen nood hebt aan wandradiatoren. Dat betekent meer vrije ruimte.

Net zoals wandradiatoren biedt vloerverwarming je de mogelijkheid om in elke ruimte de ideale temperatuur te verkrijgen. Zoneregeling zorgt ervoor dat precies de juiste hoeveelheid warm water naar de vloerleidingen in elke kamer wordt gestuurd. Die functie is ook op gebruiksvriendelijke wijze aan te sturen via de ViCare-app van Viessmann. Het is daarbij ook perfect mogelijk om vloerverwarming in de leefruimtes te combineren met radiatoren in bijvoorbeeld slaapkamers.

Je woning verkoelen met vloerverwarming

In combinatie met een geothermische of lucht-water warmtepomp kan je vloerverwarming ook inzetten om je woning af te koelen.

Met een geothermische warmtepomp zal de koude van het water uit de bodem rechtstreeks door je vloerverwarming stromen (passieve koeling). Het koele grondwater zorgt voor een frisser gevoel en absorbeert de warmte, die vervolgens aan de bodem wordt afgegeven. Met deze methode koel je je huis tot 5 graden af.

Actieve koeling is mogelijk met een lucht-waterwarmtepomp. Hierbij wordt de compressor in de warmtepomp actief ingezet om het water van de vloerverwarming te koelen. Vanwege het feit dat zonnestroom overvloedig beschikbaar is in de zomer, is de kost ook voor actieve koeling minimaal wanneer je fotovoltaïsche zonnepanelen hebt.

Bij Viessmann vind je een complete oplossing voor je vloerverwarming. Ons portfolio bevat zowel energiezuinige condensatieketels en warmtepompen als oplossingen voor vloerverwarming. En voor advies en installatie reken je op onze gespecialiseerde Viessmann Service Partners.

Geschreven door Jan Hoogmartens op 9 februari 2021

 

Hoe kunnen we u helpen?