Wanneer is vloerverwarming een goede optie voor mijn woning?

Vloerverwarming komt het best tot zijn recht in goed geïsoleerde woningen met geschikte vloerbedekking. In woningen met een lagere isolatiegraad zijn andere technieken aangewezen. Elektrische vloerverwarming is dan een alternatief als bijverwarming.

wanneer is vloerverwarming goede oplossing

Goede isolatie is essentieel

Vloerverwarming is een verwarming op lage temperatuur. Dat betekent dat de ketel of de warmtepomp het water tot een temperatuur van slechts 30 à 35°C opwarmt, tegenover de hogere temperatuur die nodig is voor wandradiatoren. Die warmte zou snel ontsnappen langs kieren en slecht geïsoleerde wanden en vloeren. Vloerverwarming is dus het meest effectief in nieuwbouwwoningen of grondige renovatieprojecten waarbij je aandacht besteedt aan goede isolatie. In zulke woningen zorgt vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp of een condenserende ketel voor een aangename warmte, op energiezuinige wijze.

Een geschikte vloer

Wanneer je vloerverwarming overweegt, is het belangrijk na te gaan of je geplande vloer geschikt is voor het systeem. Betonvloeren, natuursteen en keramische tegels zijn goed te combineren met vloerverwarming. Parket, laminaat en tapijt hebben een isolerend effect, wat ze minder geschikt maakt. Hout zal bovendien uitzetten door de warmte. Met enkele voorzorgen is de combinatie wel mogelijk. Zo kan je kiezen voor dunner parket of laminaat en een geschikte ondervloer gebruiken. De meeste fabrikanten van vloerbekleding vermelden ook expliciet op de verpakking of het materiaal geschikt is voor vloerverwarming.

Alternatieven voor minder goed geïsoleerde woningen

Oudere woningen, zeker huizen van voor de jaren 1970, zijn vaak minder goed geïsoleerd. De warmte van een verwarming op lage temperatuur zou snel verloren gaan langs de vloer, wanden en kieren. In zulke woningen zijn andere systemen aangewezen. Een gascondensatieketel met wandradiatoren, elektrische verwarming of een lucht-luchtwarmtepomp zullen hier betere resultaten geven. Om die technieken zo goed mogelijk te laten renderen en energie te besparen, is een goede isolatie echter onontbeerlijk. Vroeg of laat zul je dan ook moeten investeren in isolatie. Dakisolatie is nu al verplicht in Vlaanderen.

Elektrische vloerverwarming als bijverwarming

Wie geen vloerverwarming heeft en in bepaalde ruimtes, zoals de badkamer, toch van de voordelen ervan wil genieten, kan opteren voor elektrische vloerverwarming. Dat is een betaalbare oplossing bij nieuwbouw of bij renovatieprojecten, zonder de ingrijpende werken die nodig zijn om heel je woning uit te rusten met vloerverwarming. Welk type verwarming je ook kiest, Viessmann heeft een duurzame oplossing in huis. Je Viessmann Service Partner geeft je graag advies over de meest geschikte techniek voor je woning.

Geschreven door Dirk Coenen op 9 februari 2021

 

Hoe kunnen we u helpen?