Wanneer kiezen voor een geothermische warmtepomp?

Een geothermische warmtepomp maakt gebruikt van warmte uit de aarde via en biedt het hoogste rendement.  Deze oplossing vereist grondboringen of een horizontaal captatienet rond het huis.

Warmte uit de aarde

Een geothermische warmtepomp wordt ook bodemwarmtepomp of grond-water warmtepomp genoemd.  Dit type van warmtepomp maakt gebruik van de bijna constante temperatuur van de bodem als bron van gratis energie.  De hogere investering moet u afwegen tegen het superieur rendement.

 

Indien de bouwsituatie van uw woning deze werken niet mogelijk maakt is een lucht-water warmtepomp met buiteneenheid een goed alternatief.

Grondboringen of een horizontaal captatienet

De prestaties én de prijs van een geothermische warmtepomp hangen af van de manier waarop de warmte uit de aarde opgenomen wordt.  Welke oplossing is de beste voor uw concrete situatie?


  • Grondboringen zijn verticaal in een lus aangelegde buizen tot 100 meter diep.  De vereiste diepte is erg afhankelijk van de warmtegeleidbaarheid van de bodem en kan sterk verschillen per regio.
  • Bij een horizontaal captatienet wordt een leidingsysteem ingegraven op een diepte van ongeveer 1,5 meter over een oppervlakte van tientallen vierkante meters rond de woning.  Deze oplossing is in de meeste gevallen goedkoper, maar toch iets meer onderhevig aan schommelingen van de buitentemperatuur.

Voor het berekenen van het vereist vermogen van een geothermische warmtepomp of een offerte voor een installatie mét of zonder captatie: neem contact met een Viessmann Service Partner.

Hoe kunnen we u helpen?