Een warmtepomp kiezen voor jouw (nieuwbouw)woning 

Wie wil verbouwen of momenteel zijn eigen woning aan het bouwen is vanaf nul, moet denken aan de energiezuinigheid van zijn woning als hij energie wil besparen. Warmtepompen zijn vaak de eerste keuze in goed geïsoleerde (ver-)bouwprojecten omdat ze erin slagen om op een goedkope en energiezuinige manier te verwarmen. Bovendien zijn ze vaak het duurzame alternatief op een traditionele verwarmingsketel. En ook al nemen ze in het begin wel een heuse hap uit je budget, ze betalen zichzelf vrijwel meteen terug. Maar er bestaan verschillende types waterpompen. Wat zijn de voor- en nadelen van elk type wen wat is voor jouw woning het meest geschikt? We leggen het je hier haarfijn uit.

Een warmtepomp kiezen

Wat is een waterpomp en hoe werkt die?

Het principe waarop een warmtepomp werkt, zit vrij eenvoudig in elkaar. Een warmtepomp haalt namelijk energie en warmte uit natuurlijke grondstoffen en bronnen, zoals water, lucht of de aarde via verdamping en condensatie. Je kan op die manier je woning verwarmen, maar ook je badkamer, keuken en zwembad van warm water gaan voorzien. Maar het omgekeerde kan ook omdat moderne warmtepompen steeds vaker airconditioning integreren. Op die manier wordt een warmtepomp een volwaardige vervanger van CV-ketel die een pak milieuvriendelijker is omdat er geen fossiele brandstoffen aan te pas komen.

Welke voorwaarden gelden voor het plaatsen van een warmtepomp? 

Een warmtepomp is in nieuwbouwwoningen de meest aangewezen oplossing om het opgelegde E-peil na te streven. Dat staat vast. Maar voor grondige renovatieprojecten, zijn er een aantal criteria waaraan moet voldaan worden vooraleer de investering in warmtepompen loont. Zo moet de woning voldoende geïsoleerd zijn met een isolatiewaarde lager dan K40. Verder moet het verwarmingsnet op een lage temperatuur werken, zoals grote, aangepaste radiatoren en vloerverwarming. Noodzakelijk is ook een gasaansluiting in je straat of woning om zo de warmtepomp goed te kunnen koppelen. Kan je die zaken afvinken? Dan is een warmtepomp een duurzame en toekomstgerichte oplossing voor jouw project.

Welke soorten warmtepompen bestaan er? 

Er zijn heel wat verschillende types warmtepompen die je bovendien ook nog kan gaan combineren met verschillende systemen om warmte (en eventueel koelte) in je woning te gaan verspreiden. Elk type heeft zijn eigen troeven en nadelen en wordt best gebruikt in specifieke situaties. Kort door de bocht zijn er twee grote groepen waaronder we alle warmtepompen kunnen gaan indelen. Enerzijds zijn er pompen die warmte onttrekken aan de buitenlucht, zogenaamde luchtwarmtepompen. Anderzijds heb je warmtepompen die energie en warmte onttrekken aan de grond, zogenaamde bodemwarmtepompen. Maar er bestaan ook water-water pompen en hybride systemen. Welk type je kiest, is vooral afhankelijk van het doel waarvoor je de warmtepomp wil gaan plaatsen (bijvoorbeeld het genereren van warmte in je woning of warm water voor sanitaire voorzieningen). Ook de prijs kan een doorslaggevende factor hebben. Zo zijn geothermische bodemwarmtepompen vaak iets duurder dan luchtwarmtepompen. En tot slot spelen ook de omgevingsfactoren een rol (bijvoorbeeld heb je een tuin die ruim genoeg is om warmte uit het grondoppervlak te genereren of niet).

Luchtwarmtepompen 

Binnen dit type warmtepompen maken we een onderscheid tussen lucht-lucht warmtepompen en lucht-water warmtepompen. Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit. De buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht terwijl de binnenunit deze naar binnen trekt en in de woning verspreidt. Deze warmte is ideaal om via een luchtverwarmingsinstallatie te verspreiden maar minder voor radiatoren of vloerverwarming. Een extra troef: dit type warmtepomp kan worden omgekeerd waardoor deze in de zomer als airconditioning koelte in huis kan brengen. Een kamer afkoelen en kunnen verwarmen vraagt echter meer energie, waardoor het rendement bij dit type warmtepomp iets lager ligt en de energiekosten vaak iets hoger kunnen oplopen. Desalniettemin is dit het goedkoopste warmtepompsysteem om te laten installeren.

Een lucht-water warmtepomp zal op zijn beurt warmte aan de buitenlucht onttrekken en hiermee warm water generen voor de sanitaire voorzieningen in de woning maar is ook ideaal voor wie over vloerverwarming of centrale verwarming beschikt. Zo levert dit type warmtepomp warm water in de badkamer en keuken. Ook met dit type pomp kan je de woning gaan koelen. Doordat dit type warmtepomp makkelijk te plaatsen is, liggen de installatiekosten een stuk lager. Zo zijn er bijvoorbeeld geen grondboringen nodig, wat bij andere types warmtepompen wel het geval is.

Geothermische warmtepompen of bodemwarmtepompen 

Warmtepompen die warmte en energie onttrekken aan de grond worden vaak met de term geothermische warmtepompen benoemd. Op die manier zijn ze uiterst geschikt voor vloerverwarming. Deze grond- of bodemwarmtepompen zijn efficiënter dan luchtwarmtepompen. Via captatienetten of verticale sondes wordt warmte uit de grond naar boven gehaald en weer aan de bodem – jouw vloer – afgegeven. Dit maakt dat het systeem ook een pak duurder is dan luchtwarmtepompen. Naast de nood aan heel wat beschikbare oppervlakte en een geologisch onderzoek, zijn er ook grondboringen nodig om de captatienetten of sondes aan te leggen. Daar tegenover staat wel dat je het hele jaar door kan genieten van een hoog rendement.

Water-water warmtepompen 

Een derde variant is ietwat gelijkaardig aan de bodemwarmtepompen: de water-water warmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit het grondwater. Hiervoor moet je twee putten laten boren in je tuin van minstens 25 meter diepte: een pompput en een retourput. Doordat de temperatuur van het grondwater vrijwel constant is, ligt het rendement van de pomp enorm hoog. Het kostenplaatje vormt echter de keerzijde van de medaille. Zo vragen de grondboringen en het geologisch onderzoek ook hier heel wat geld en vraagt het best wat elektriciteit om het grondwater naar boven te pompen.

Hybride systemen 

Hybride pompen tot slot, zijn vooral interessant voor wie aan het renoveren slaat. Zo’n warmtepomp kan je makkelijk gaan combineren met de reeds aanwezige verwarmingselementen in jouw bestaande woning. Zo kan je makkelijk de combinatie maken met aardgas. Wanneer de warmtepomp meer energie en verbruik vraagt, springt de traditionele verwarming bij om je woning van warme lucht te voorzien. Op die manier kan je het efficiëntst gaan verwarmen zonder zware renovatiewerken te hoeven doen of af te stappen van jouw traditioneel systeem.

Meer weten over de verschillende soorten warmtepompen? Neem dan gerust contact op met onze Viessmann-adviseurs. Zij bekijken jouw project in de diepte en bekijken samen met jou de mogelijke opties.

Nieuwsgierig geworden naar de warmtepompen in het Viessmann-assortiment? Neem dan zeker hier even een kijkje.

Hoe kunnen we u helpen?