Welk type warmtepomp is het meest geschikt voor mijn woning?

De toekomst van verwarmingssystemen voor woningverwarming is elektrisch. Wie vandaag een nieuwbouwwoning plaatst of (grondig) renoveert, kiest best voor een warmtepomp. De belangrijkste types zijn grond-waterwarmtepompen, lucht-waterwarmtepompen en ook lucht-luchtwarmtepompen. In dit artikel helpen we je de juiste keuze maken.

Grond-waterwarmtepomp

Lucht-waterwarmtepomp

Lucht-luchtwarmtepomp

Actief en passief koelen

Types warmtepompen

Een warmtepomp kiezen

Grond-waterwarmtepomp

Een grond-waterwarmtepomp onttrekt warmte uit de aarde om water mee op te warmen. Waar buitenlucht in de winter sterk afkoelt, blijft de temperatuur vanaf een bepaalde diepte in de grond constant, zelfs als het vriest. Grond-waterwarmtepompen zijn dus zeer performant en halen een constant rendement

 

Om geothermische energie te winnen, maakt dit type warmtepomp gebruik van een horizontaal captatienet of een verticale sonde in de bodem. In het eerste geval wordt een horizontaal netwerk van leidingen gelegd tot 2 meter diep. In die buizen zit een vloeistof die de aardwarmte opneemt en afgeeft in een warmtewisselaar. Zo’n captatienet vraagt heel wat ruimte (meestal anderhalf tot twee keer de te verwarmen oppervlakte), die niet verhard of bebouwd mag zijn.

 

Voor een verticale sonde wordt een gat tot honderd meter diep in de aarde geboord. Het boorgat neemt veel minder ruimte in beslag dan een horizontaal captatienet. Anderzijds zijn een geologisch onderzoek en (in sommige gevallen) een vergunning nodig voordat de boorwerken kunnen starten.

Door de ingrijpende grondwerken die nodig zijn voor een captatienet, is die optie vooral interessant bij nieuwbouw. Een verticale sonde vraagt minder ruimte en is dus ook haalbaar bij renovatie

De nodige grond- of boringswerken maken een grond-waterwarmtepomp de duurste warmtepomp om te installeren. Doorgaans levert dit type wel het hoogste rendement op, wat voor een snellere terugverdientijd zorgt.

Lucht-waterwarmtepomp

Dit type van warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om er water mee op te warmen, ook bij vriesweer. Dat water kan je vervolgens gebruiken in de keuken en badkamer, of om je woning te verwarmen via de centrale verwarming of vloerverwarming.  

 

Lucht-waterwarmtepompen zijn relatief eenvoudig en op diverse manieren te installeren. 

Bij een monoblokversie zitten de meeste of alle technische componenten in de buitenunit vervat. De output is warm water dat direct gebruikt wordt voor verwarming of warm water in huis.  Dit betekent dat er in sommige gevallen zelfs geen binnenunit nodig is. Bij de variant “split” wordt warmte uitgewisselt tussen de buitenunit en een binnenunit via zogenaamde koelleidingen.

In beide gevallen zit de compressor van de warmtepomp in de buitenunit. Toch zijn de beste apparaten op de markt fluisterstil: 35 dBA in nachtmodus.

Dankzij de ruime installatiemogelijkheden en de relatief eenvoudige plaatsing is een lucht-waterwarmtepomp een ideale optie voor nieuwbouw en renovaties. De warmtepomp kan immers ook achteraf nog worden geplaatst en aangesloten op bestaande cv-leidingen of vloerverwarming.

Een lucht-waterwarmtepomp is voordeliger dan een grond-waterwarmtepomp, omdat er geen boringen en grondwerken nodig zijn

Lucht-luchtwarmtepomp

Een lucht-luchtwarmtepomp is beter bekend als airconditioning. De meeste airconditioners zijn immers omkeerbare lucht-luchtwarmtepompen die niet alleen koelen, maar ook verwarmenOm te koelen, neemt een airconditioner warmte uit de binnenlucht op en geeft hij die buiten af, waarna hij koude lucht de ruimte in blaast. Wanneer je wil verwarmen, zal de warmtepomp warmte ontrekken aan de buitenlucht door middel van een compressor en de opgewarmde lucht naar binnen brengen.

 

Een lucht-luchtwarmtepomp bestaat uit een buitenunit en één (split) of meerdere (multi-split) binnenunits. Die zijn relatief compact en eenvoudig te installeren. Er bestaan verschillende modellen binnenunits die je op de grond, tegen een wand of aan het plafond kunt bevestigen. De buitenunit kan je discreet op de gevel of op de grond plaatsen. Er is dus een airco voor elke situatie.

 

Bovendien hebben moderne exemplaren bijzonder stille ventilatoren en zorgen ze snel voor een koelere of warmere ruimte. En aangezien je één buitenunit met meerdere binnenunits kunt combineren, is een lucht-luchtwarmtepomp een voordelige oplossing. 

Luchtwarmtepomp wordt vaak gebruikt als bijverwarming wanneer je in hoofdzaak verwarmt met een ander type warmtepomp of met een gasketel. Bijvoorbeeld voor slaapkamers is is dat van toepassing.

Een aircoverwarming is doorgaans het goedkoopste type van warmtepomp, maar het rendement ervan kan lager liggen dan andere soorten. Het is in elk geval een goede oplossing voor nieuwbouw- en renovatieprojecten met een kleiner budget of beperkte installatieruimte. In zulke gevallen zijn grondboringen voor een grondwarmtepomp niet mogelijk. Ook wanneer er in een (te renoveren) woning niet overal radiatoren of verwarmingsleidingen zijn, is een airco een voordelig alternatief. De installatie gebeurt namelijk snel en eenvoudig.

Actief en passief je woning koelen

Een bijkomend voordeel van een warmtepomp tegenover gas of mazout is het feit dat je ze ook kunt gebruiken om je woning te koelen. Voor een lucht-luchtwarmtepomp (airconditioner) is dat vanzelfsprekend. Ook een lucht-waterwarmtepomp kan omkeerbaar zijn. Ze zal dan de warmte uit de buitenlucht of uit de bodem (actief) afkoelen alvorens ze in huis te leiden. Ze voert vervolgens koud water door je cv-leidingen of vloerverwarming, waardoor de binnentemperatuur met enkele graden daalt. De restwarmte wordt via de buitenunit geëvacueerd. 

Met een grond-waterwarmtepomp kan je passief koelen. In dat geval zal de warmtepomp het koudere water uit de grond rechtstreeks door je leidingen laten stromen, waardoor je een natuurlijk koeleffect verkrijgt. In combinatie met zonnewering is dit een uiterst energiezuinige manier om je woning in de zomer te koelen.

Overzicht types warmtepompen

                           Grond-water Lucht-water Lucht-lucht
Installatie  Graafwerken nodig Eenvoudig en flexibel Eenvoudig en flexibel
Ruimte nodig Zeer veel (captatienet) tot relatief beperkt (verticale sonde) Relatief beperkt (monoblok) tot beperkt (split-unit) Beperkt
Type project Voornamelijk nieuwbouw Lichte en grondige renovatie en nieuwbouw Lichte en grondige renovatie en nieuwbouw
Koelen Ja, passief Ja, actief Ja, actief
Budget Hoog Lager Laag
Rendement Hoogst Hoog Lager

Nieuwsgierig geworden naar ons assortiment? Bekijk dan zeker de Viessmann warmtepompen op onze website.

Hoe kunnen we u helpen?