Is mijn dak of carport geschikt voor zonnepanelen? 

Dat zonnepanelen een goede investering zijn om energiezuiniger te gaan leven wisten jullie al. Maar dat zonnepanelen en- systemen tal van mogelijkheden hebben is nieuw. Zo zien we dat je ook fotovoltaïsche panelen kan laten installeren op je plat dak of je carport om optimaal te kunnen genieten van zonne-energie. Er zijn echter een aantal grote verschillen tussen het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak ten opzichte van een hellend dak. Zo is niet alleen de constructie van het dak totaal anders, ook de belasting van je dak zit anders in elkaar. Wij zetten voor jou de informatie en enkele tips alvast samen in een overzicht.

zonnepanelen als carport

Geschiktheid van een plat dak voor zonnepanelen 

Of jouw carport of het platte dak van jouw woning of achterbouw geschikt is voor zonnepanelen, hangt af van enkele factoren. Niet elk plat dak is er immers geschikt voor. Onze adviseurs helpen je graag om te bekijken of zonnepanelen mogelijk zijn in jouw individuele situatie, maar je dient in elke situatie alvast rekening te houden met volgende factoren:

  • Zon. Het lijkt evident, maar in eerste instantie moet er op een plat dak of carport voldoende zonlicht vallen. Zonder voldoende zonne-energie is het immers niet mogelijk om optimaal gebruik te maken van zonnepanelen en wordt het eerder een verlieslatende onderneming. Ook wanneer slechts enkele panelen in de schaduw liggen – door de woning van de buren, een schoorsteen,... – is de opbrengst aanzienlijk lager, net als de energieproductie.
  • Stevigheid. Zonnepanelen vereisen een sterk en goed gestut dak. Is je dakbedekking niet stevig genoeg, dan kan dit nooit het gewicht van de zonnepanelen, het frame en de ballast dragen zonder de woning of carport te beschadigen. Geen stevig plat dak? Dan zijn zonnepanelen uitgesloten.
  • Oppervlakte. Om gebruik te kunnen maken van zonne-energie, moet je minstens een set van vier zonnepanelen kunnen installeren, inclusief veiligheidsmarges. Je dak moet hiervoor bijgevolg lang en breed genoeg zijn en mag niet al te veel obstakels, zoals bijvoorbeeld lichtkoepels, bevatten. Op een plat dak dien je bovendien rijen van zonnepanelen te installeren, maar deze kunnen niet vlak achter elkaar liggen door schaduwen. Ook hiervoor moet dus voldoende ruimte aanwezig zijn.

Noord, oost, zuid of west 

Is je plat dak of carport geschikt bevonden voor zonnepanelen? Dan is het belangrijk om de juiste richting voor de plaatsing te gaan bepalen. Veelal worden zonnepanelen op een plat dak zoveel mogelijk in zuidelijke richting geïnstalleerd omdat ze op die manier het meeste licht vangen en zo het hoogste rendement opleveren. Ben je vrij beperkt in dakoppervlakte, dan kan het rendabeler zijn om de panelen op het oosten of het westen te gaan richten. Echter dien je je hiervoor goed te laten adviseren door jouw Viessmann-installateur.

Installatie van zonnepanelen op een plat dak: best practices 

Hellingsgraad 

Zonnepanelen kunnen in liggende of staande vorm geplaatst worden. Ook op een plat dak. Maar daar waar voor hellende daken de zonnepanelen quasi standaard in een hoek van 30 graden liggen, hoeft dat bij zonnepanelen op een plat dak niet altijd zo te zijn. In zuidelijke richting worden ze steeds in deze hellingsgraad gemonteerd, maar indien ze richting westen of oosten geplaatst worden, verkleint de hellingsgraad om zo’n optimaal mogelijk rendement te krijgen en zoveel mogelijk zon te vangen. Is de hellingsgraad bepaald? Dan worden de zonnepanelen aan frames bevestigd en opgesteld. Om te voorkomen dan de rijen zonnepanelen een schaduw werpen, moet er tussen de rijen zonnepanelen steeds voldoende afstand zijn. Deze tussenafstand is afhankelijk van de hoogte van de constructie en de hellingsgraad. Hoe hoger de hellingsgraad, hoe meer schaduw je op een plat dak of carport krijgt en hoe meer tussenafstand er nodig is tussen de rijen zonnepanelen.

Ballast 

Ballast wordt gebruikt om de zonnepanelen na montage op de frames in alle weersomstandigheden op hun plaats te houden. Zo wil je uiteraard niet dat je zonnepanelen bij stormweer of hevige regen verschuiven of zelfs van je dak waaien. Hoeveel ballast de fotovoltaïsche panelen op jouw carport of plat dak precies nodig hebben, is afhankelijk van enkele aspecten. Zo spelen hellingsgraad, het type frame en montagesysteem een rol, maar ook het type ballast (grind, beton of tegels) waarvoor je kiest, is doorslaggevend. Tot slot is ook de draagkracht van je plat dak of carport een factor om rekening mee te houden. Afhankelijk van de sterkte hiervan wordt de materiaalkeuze bepaald.

Veiligheidsmarges en de no-go zone

Naast ballast om je zonnepanelen op hun plek te houden, moet ook een veiligheidsmarge in rekening worden gebracht. Je kan je zonnepanelen immers niet tot tegen de dakrand plaatsen om veiligheidsredenen. Zo is kan de dakconstructie op deze plaats vaak minder ballast verdragen en is er ruimte nodig om schaduwen te vermijden en om te voorkomen dat zonnepanelen van je dak waaien. De grootte van je dak, de omgeving, de dakbedekking en het montagesysteem hebben een impact op de veiligheidsmarge waarop geen panelen geïnstalleerd mogen worden. Vaak schommelt deze tussen 1 en 1,5m.

Benieuwd of jouw plat dak of carport geschikt is voor zonnepanelen en met welke zaken jij in je individuele situatie rekening moet houden? Raadpleeg dan zeker de Viessmann-installateurs voor gepersonaliseerd advies op maat.

Hoe kunnen we u helpen?