3 redenen waarom 2020 hét jaar is om zonnepanelen te plaatsen

Hoewel de titel van dit artikel anders doet vermoeden, is het altijd een goed moment om PV-panelen of fotovoltaïsche zonnepanelen te plaatsen. Duurzaam gegenereerde elektriciteit van zonne-energie wordt de komende jaren onmisbaar omwille van de stijgende energieprijzen en de omschakeling weg van fossiele brandstoffen. Je bespaart er immers niet alleen op financieel vlak mee, ook ben je minder afhankelijk van elektriciteitsmaatschappijen en kan geproduceerde stroom lokaal gebruikt worden of op het net gezet worden. Overweeg je om te investeren in fotovoltaïsche panelen? Dan is 2020 een belangrijk jaar om de finale knoop door te hakken. We zetten de drie belangrijkste redenen voor jou op een rij.

2020 is het jaar om zonnepanelen te plaatsen

1. Dit is het laatste jaar dat zonnepanelen recht geven op de terugdraaiende teller

Wat is een terugdraaiende teller?

2020 is het laatste jaar dat je na installatie van je zonnepanelen nog 15 jaar recht hebt op het principe van de terugdraaiende meter. De terugdraaiende teller of meter verwijst naar de elektriciteitsmeter die vooruit draait wanneer je elektriciteit verbruikt en zo je verbruik bijhoudt. Wanneer er echter zonnepanelen op je meterkast zijn aangesloten, zal je meter achteruit draaien op het moment dat je zelf meer elektriciteit produceert dan je op dat moment verbruikt. Je zet dan als het ware elektriciteit terug op het net.

De introductie van de digitale meter

Midden 2019 werd gestart met de installatie van de eerste digitale meters ter vervanging van de oude traditionele exemplaren. De uitrol hiervan betekent automatisch ook het einde van de terugdraaiende teller. De slimme meters worden echter gefaseerd ingevoerd. Om niemand te benadelen en iedereen dezelfde voordelen te kunnen aanbieden, werd besloten om het principe van de terugdraaiende teller pas eind 2020 definitief af te schaffen. Wie dit jaar dus nog zonnepanelen laat plaatsen, blijft bijgevolg recht hebben op dit kostenbesparende principe.

2. Zonnepanelen worden steeds rendabeler door het prosumententarief

Zonnepanelen verdienen zichzelf terug

Door voortdurende innovatie zijn PV-panelen de afgelopen 10 jaar een pak rendabeler geworden. Vroeger had je als eigenaar van zonnepanelen recht op zogenaamde groenestroomcertificaten tot wel € 450 per 1000 kWh die je op het net plaatste. Ondertussen gaat men ervan uit dat zonnepanelen zichzelf terugbetalen. En terecht: een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van Viessmann betaalt zichzelf vaak al na amper 5 à 6 jaar terug. Daarna kan je rekenen op nog 20 jaar winst. Bereken hier de terugverdientijd voor jouw project.

Het laatste jaar prosumententarief

Sinds 2015 betalen bezitters van zonnepanelen een prosumententarief, een vergoeding die zonnepaneleneigenaars met terugdraaiende teller betaalt voor hun gebruik van het distributienet. De redenering is immers dat je zelfs met zonnepanelen op je dak nog gebruik maakt van het elektriciteitsnet. Gevolg: eigenaars van zonnepanelen betalen nu een prosumententarief van gemiddeld € 300 per jaar. Maar zelfs met dit tarief heb je je installatie al na 5 à 6 jaar terugverdiend. Vanaf 2021, wanneer het principe van de terugdraaiende teller definitief verdwijnt, zal ook het prosumententarief verdwijnen. Een eigenaar van zonnepanelen zal dan enkel nog betalen voor zijn of haar effectieve afname en hoeft dan geen prosumentenbijdrage meer te leveren. Bekijk hier ons assortiment zonnepanelen.

3. Ook in 2020 zijn er nog premies en voordelen voor zonnepanelen

Geen premies in Vlaanderen en Wallonië, groenestroomcertificaten in Brussel

Zoals we eerder al vermeldden, gaat men ervan uit dat zonnepanelen geen premies meer nodig hebben om rendabel te zijn. In Vlaanderen en Wallonië zijn er dan ook geen premies meer te verkrijgen voor zonnepanelen zelf. In Brussel vervangt men dit compensatieprincipe (vergelijkbaar met de terugdraaiende teller) in april 2020 echter door groenestroomcertificaten, waardoor je toch gauw € 800 per jaar terugverdient voor de door jou opgewekte energie via een hernieuwbare energiebron.

Voordelen bij nieuwbouw en renovatie

Zonnepanelen zijn eigenlijk in elke situatie een goed en rendabel idee, maar in het geval van een nieuwbouw of een grondige renovatie zijn ze bijna onmisbaar. Voor beiden gelden steeds strengere normen op vlak van energieverbruik. Zonnepanelen zijn dan een kostenefficiënte manier om aan het vereiste E-peil te geraken. Bereken hier zelf wat zonnepanelen betekenen voor het EPB van jouw project. Meer informatie over de verschillende eisen voor nieuwbouw en renovatie vind je hier

Premies voor thuisbatterijen

Sinds augustus 2019 heb je in Vlaanderen recht op een premie tot € 3.200 op thuisbatterijen. Deze batterijen zijn een enorm interessante aanvulling op je zonnepanelen zeker in combinatie met een nieuwe digitale meter die nog werkt volgens het principe van de terugdraaiende teller. De mix tussen beide zorgt er namelijk voor dat de opgewekte energie je meter (virtueel) zal doen terugdraaien terwijl je er je thuisbatterij mee oplaadt. Je kan hier dus over dubbele winst spreken, alweer een reden om in 2020 te kiezen voor zonnepanelen.

Kies hier één van de Viessmann Service Partners in uw buurt:

Gebruik huidige locatie

Hoe kunnen we u helpen?